Klasyczne kruche ciasto, bita śmietana z serkiem mascarpone i truskawki. Pyszne, pachnące, słodkie truskawki. Lato nas rozpieszcza, więc jak moglibyśmy nie skorzystać z jego darów? Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Tarta z truskawkami /składniki na dwie tarty o szerokości 25 cm/ Kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 margaryna 5 żółtek szczypta soli Krem 500 g serka
Biały fartuszekSkładniki: 35 dag mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie(...)posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa orzechowa. Smacznego
Pasja Smakugdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :) Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy
SzczyptaSmaQkruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra(...)zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy
Domowy Smak Jedzeniasadzie te pyszne owoce i postanowiłam upiec ale z dodatkiem jabłek. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć
Moje Wyrobyowoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się kupić pierwsze łodygi, przygotowałam moje ulubione ciasto kruche z marcepanem . Uwielbiam je, ale umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną, gdy w końcu można zaszaleć z roślinną kuchnią, unikam kalorycznych dań i staram się(...)jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko łyżka jogurtu (może być
Mienta blogJuż coraz bliższej do słodkiego piątku i weekendu, zatem prezentuję Wam przepis na makowiec. Niby prosty, zwyczajny, ale w swojej prostocie nie wcale taki zwykły. Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki 30 dag masła 3 żóltka 3 łyżki wody proszek do pieczenia (na końcu noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki
psgotujemyłyżki mąki 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sernik cytrynowy wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut
Delusional Trinemusiałam wykorzystać borówki kupione na targu. Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla". Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewióryciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya
To co kochamMuszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i ;) Składanki: Ciasto kruche: 25 dag mąki + do podsypania 12 dag masła 1żółtko 1 łyżeczka soli 50ml wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem
Gotuj z AgnesJeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt "wow" to dobrze trafiliście. Malinowa chmurka to połączenie bezy z migdałami, kruchego ciasta oraz malin i bitej śmietany. Po prostu niebo na talerzu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaCiasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa
Praktyczna plgram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek
Bajeczna Kuchniaciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy
Wiem co jemCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka Gotujeszklanki cukru trzcinowego* 3 jajka* 1/2 łyżeczki cynamonu* 8-10 małych bez Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto(...)pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut.Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę.Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową.Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut.* Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki
kolorowotorcikowoktóry został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :) Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi
Czerwień i błękit