uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie(...)zacznie się ścinać polać nią górę tortu i posypać resztkami biszkoptu. Włożyć do lodówki to całkowitego ścięcia mas na ok 1 godzinę. Podając udekorować torcik zieleninką oraz małym czekoladowym zajączkiem. P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje smaku (np. lubczyk odpada). Najlepsza byłaby nać marchwi (co było dla nas w tym czasie trudne do zdobycia) jednak umieścić
Candy PandasZdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujeOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu. Jednak kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku(...)jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej
Kolizje Smakówwielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki(...)wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień. Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego
Opowieści z piekarnikamieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek(...)dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia. Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy
Ciastkozercysuszonych owoców. Dodawanie ich do mięsa jest, według mnie, najsmaczniejsza alternatywą. Co z tego, kiedy w domu tylko ja lubię to połączenie? Zjeść, zjedzą, ale bez zachwytów. Przypomniałam sobie czekoladowe powidła śliwkowe (nie wiem czemu nazywane przez niektórych nutellą) i przyszło mi na myśl zrobić coś podobnego, ale własnie z suszonych owoców. Składniki: 200 g suszonych moreli - użyłam Kresto(...)Jeśli chcemy użyć powideł jako dodatku, a są zbyt gęste, wtedy wystarczy ogrzać je nieco. Do czego wykorzystać takie powidła? do przekładania wafli i ciasteczek do przekładania kruchego ciasta jako dodatek do pieczywa do deserów Do przygotowania tych powideł może przydać się domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa . Warto zrobić je samemu i mieć zawsze pod ręką, tym bardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych(...)białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser na całą
Na Ciasteczkowych Papierachteż przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis Jest u nas od bardzo dawna(...)stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut. Po przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową. Smacznego
Słodkie okruszkikakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu(...)słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa! A teraz składamy: Blaty wysmaruj powidłami. Następnie kremem czekoladowym. Pamiętaj nakładaj blat na blat :). Z pozostałej masy wysmaruj resztę tortu. Jako, że nie mam do tego specjalnych łopatek i deseczek zrobiłam to gumową łyżką. Polewa to (gorzka czekolada rozpuszczona
ClauditteMissCookingJak już z pewnością wiecie mam słabość do kokosowych słodkości, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok tego sernika, który jest niezwykle kremowy, delikatny w smaku i
Fabryka pomysłówniesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już . Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka . Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś(...)skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na śniadaniowe muffinki z płatków owsianych. Idealne dla zabieganych zamiast owsianki. Słodzone bananem, a dodatki smakowe można skomponować według własnego gustu i smaku – u
Dietologpodjadania coś co pasuje do repertuaru na dany wieczór. Wersja druga - przygotowujemy maraton filmowy. Tutaj też można pokusić się o tematyczne przekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać o przekąski bardziej sprzyjające filmowym maratonom, czyli popcorn, warzywne frytki czy świeże warzywa z hummusem. To też fajny pomysł dla introwertycznej części(...)popularnym kiedyś serialu Felicity? Nie jest to cukierkowa opowieść, bo życie głównej bohaterki to raczej dramat niż komedia, w którym przez długi czas jedyną miłością była ta do robienia ciast. Ostrzegam więc, że może być mniej słodko niż się zapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych
W kuchni wieczoremWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujeWyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo
Smakołyki Asi