cukierniczym Rengo o smaku adwokatowym Lauretta . Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm. Paskami owijamy foremki do rurek, zaczynając od cieńszej strony i nakładając na siebie(...)rękawa. Po użyciu należy ponownie zakręcić rękaw cukierniczy i włożyć do lodówki. Jeśli chodzi o smaki to wybór jest dość spory, np waniliowy, adwokat, truskawka, malina, czarna porzeczka, czekoladowy i inne. Polecam wszystkim wypróbowanie takiego rękawa, bo to naprawdę doskonałe rozwiązanie
Zrób to smaczniechcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne wzorki. Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą. Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby(...)wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (3 do 4 milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Pierniczki układać
mecooksSemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki ziół (mięta i melisa) 1 łyżeczka proszku(...)formie po czym wyjmujemy ją. Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką porządnie. Nie gotować. Na wystudzona babkę dodajemy polewę czekoladową i dodajemy upieczone gruszki. Możemy udekorować miętą
Kuchnia w oparachfakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej(...)posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Health-Fit-Lifefakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej(...)posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Health-Fit-LifeDomowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i ma również inną konsystencję, a przede wszystkim nie jest taka tłusta i słodka. Nie da się jej też za dużo zjeść, bo len pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Jest to idealna propozycja(...)korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek. Mąkę lnianą można stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody
Kuchnia MagdaLenymoim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody(...)wysokości. Pieczemy w temp 180 stopni C przez około 35-40 minut. Na złoty kolor, do suchego patyczka. Pieczenie: dół, ostatnie 10 minut dół + termoobieg PROSTY KREM CZEKOLADOWY: - 250 ml śmietany 36% - 3 płaskie łyżki proszku żelatyny - 2 łyżki serka mascarpone (bądź ricotty) - 3/4 czekolady Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Śmietanę
SMYKWKUCHNIIlość: 18 sztuk Czas przygotowania: 50 minut + 25 minut pieczenie Składniki: – 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1 szklanka mąki ryżowej – 50 g
Podwójnaporcjamleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać(...)tort. Ukazały się kryształy. Prawdziwa kraina lodu na talerzu. Niepotrzebny stres. Tort prosty w przygotowaniu. Nie taki diabeł straszny jak go malują. I nie potrzebowałam piekarnika. Jeśli chcesz, biszkopt czekoladowy upiecz sama, ja nie miałam takiej możliwości. Tort ma bardzo świeży smak, jest lekki,a dla dzieci idealny
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam puszyste czekoladowe placuszki. To idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub kolacje, a nawet na deser. Podane z moją ukochaną białą czekoladą… no cóż, jak dla mnie radość dla podniebienia. Spróbujcie, polecam. Do przygotowania moich placuszków użyłam mąki puszystej wrocławskiej Lubella . Idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych placków czy naleśników. 18 sierpnia otrzymała wspaniałą paczkę pełną pysznych produktów Lubella(...)małą szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mąkę, z kakao, sodą, mieszanką przypraw i cukrem trzcinowym. Do mokrych składników powoli dosypujemy suche ciągle mieszając (ja wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy
Słodkie okruszkiCzekoladowa pychotka z morelami. Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych(...)wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć
Przepisy i porady kulinarnemożna upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie . Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego
Moniki Smakołykijednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam TUTAJ(...)dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego
Na słodko lub wytrawnieorzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki(...)sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia MagdaLenyfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy dżem porzeczkowy blat biszkoptowy + nasączenie krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem Smacznego
Domowe ciastaposzatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera(...)dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez
Mała CukierenkaAmerykany ozdobione pajecza siecia i czekoladowo-cytrynowym lukrem sa moja propozycjy na Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii. Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec(...)cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięciutkie i pulchne w środku babeczki czekoladowe.Idealne do przygotowania w kilka chwil gdy najdzie nas ochotę na coś słodkiego. 8 szt babeczek Suche składniki 130
Andzia PichciTorcik jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu. Składniki: Biszkopt: 3
Szalona Kuchnia EwelinyNajprostszy torcik jaki znam, a przy tym jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Czekoladowy biszkopt przełożonym masą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej
Kuchnia MagdaLenypiekarnik. Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka(...)PIERNIK Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną. II - MUFFINKI Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone
Kuchnia MagdaLenyWegańskie batony Snickers są bardzo proste w wykonaniu, przepyszne i na dodatek zdrowe. Przyznam, że najczęściej jemy je bez polewy, bo nie chce nam się czekać
Lamarida.plokazje gdyż prezentuje się naprawdę doskonale. Minusem jest to, że przygotowanie go zajmuje bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego(...)palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać masę jajeczną. Kremem przełożyć placki. Całość polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne Zdrowedziś dla Was super prosty przepis na czekoladowe babeczki, bardzo podobny do tego, który tak lubicie ( proste babeczki czekoladowe ), ale postanowiłam dodać do nich do środka budyń. I powiem Wam, że to zmienia wszytko! :) Oprócz tego, że babeczki są ciekawsze ;) to dodatkowo nadzienie sprawia, że w środku są idealnie wilgotne, a na zewnątrz przyrumienione i chrupiące. Dla mnie bomba :) Składniki(...)Dodajemy mokre składniki: olej, mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej!). Do formy wyłożonej papilotkami (ja zrobiłam swoje samam z papieru do pieczenia) nakładamy niewielką ilość ciasta. Dodajemy po łyżeczce budyń i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy kawałki gorzkiej czekolady, ja zuyżyłam pół tabliczki, resztę dołożyłam potem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercyweekendy! Dziś, zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne dyniowe scones z dodatkiem chrupiących orzechów, białej czekolady i czekoladowych płatków. Bo jak śniadania – to tylko na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych(...)pure i mlekiem. Do płynu wsypujemy suche składniki, dodajemy posiekane prażone orzechy, posiekaną białą czekoladę i płatki – szybko wyrabiamy uważając by nie zgnieść dodatków. Powstanie gęste klejące ciasto ( nie dodajemy mąki! ). Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy „bułeczki”. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest
Ostra na Słodkojakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!) i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować nową kawę. M. wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n , Truskawka , Martyna , czekolaadowaaa , agateq , Magda
U FiolkiPuszysty biszkopt kakaowy...tym razem z patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą(...)truskawki, 250 ml śmietany 30 lub 36 % (mocno schłodzonej) ubitej na sztywno z 1 łyżką cukru pudru WYKONANIE SOS TRUSKAWKOWY : Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy z cukrem. OMLET CZEKOLADOWY : Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Mieszamy. Białka ubijamy do momentu, gdy piana zrobi się sztywna ( na tym etapie należy uważać, aby nie przebić
cool and mintyjakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!) i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować nową kawę. M. wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n , Truskawka , Martyna , czekolaadowaaa , agateq , Magda
Fiolka w kuchni