przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis(...)szklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa czekoladowa: -80 g białej czekolady -30 ml śmietanki 30 % -dowolna posypka Przygotowanie --> Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka
Marta Gotujeoraz 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Dodajemy także mus bananowy, 2 łyżeczki naturalnego kakao oraz kilka łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka(...)serową" i delikatnie rozprowadzamy łopatką. Wstawiamy na kolejne 30-40 minut do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed rozkrojeniem schładzamy przez kilka minut w lodówce. Obowiązkowo podajemy z polewą czekoladową - gorzka z orzechami nada się tutaj idealnie! Smacznego! ❤ ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliemożna dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia(...)można delikatnie naciąć galaretkę nożykiem i wbić spiczastą częścią uszy). Oczy i nosek „powiesiłyśmy” na galaretce poprzez wbicie w odpowiednich miejscach cienkich drewienek od wykałaczek, na ich końcówkach umieściłyśmy czekoladowe elementy
Candy PandasNa sobotnie śniadanie przygotowałam panacakes (robiłam z tego przepisu) z bananem i płatkami owsianymi. By jeszcze sobie dogodzić, tą górkę naleśników podałam rozpuszczoną czekoladą. Jak dla
Pink EnvelopeWczoraj, jak zwykle leciałam przez centralny do roboty i jak zwykle musiałam przejść obok Donatów ☹☹☹☹☹ Piękne były, różowe, fioletowe, białe, czekoladowe do wyboru do koloru mniam mniam mniam już byłam blisko, sięgnęłam po portfel i zamarłam 4,70 za malutkie kółko z dziurką!! No way!! Jestem chytruską, to fakt ale bez przesady. Po pierwsze(...)godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym czy gdzie tam chcecie ale w delikatnej odległości
pieprzny smaczekmała łodyga trawy cytrynowej 2-3 łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki(...)suchej patelni. Przełożyć na talerzyk i wsypać ugotowane duże kulki tapioki. Dokładnie oblepić wiórkami i udekorować nimi pudding. Smacznego #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes To też może Cię zainteresować: Czekoladowy pudding z tapioki z malinami Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką
Oryginalny smakłyżek mleka Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać do tego cukier, miód i mleko – wymieszać. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą i jajkiem, zalać to ciepłym roztworem. Wyrobić ciasto jak kruche, podzielić na 4 części i rozwałkować. Każdy placek pieczemy 8-9 min. w tradycyjnej brytfannie o rozmiarze 39,5 cm x 23,5 cm w temperaturze 180 stopni(...)czas mieszając, tak by budyń się nie zwarzył. Teraz, przekładamy placki gorącym budyniem. Staramy się wymierzyć trzy równe porcje i polewamy każdy placek, przykrywając go kolejnym. Górę pokrywamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową, cukrową posypką. POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając
Calzonella.comsufletowy i sufletuję, ile mogę. Dzisiaj pierwszy z efektów tej "pracy". Na żywo wszystko wygląda bardziej apetycznie, więc spróbujcie tych cudeniek w domu. To naprawdę nie takie trudne! ;) SUFLET CZEKOLADOWY Składniki: - 90 gram czekolady (mlecznej lub gorzkiej - polecam raczej gorzką) - 4 jajka - 1 białko - 80 gram cukru - 30 gram mąki - 2 łyżki mleka - 1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuprzypomniałam i zrobiłam dla was-polecam gorąco-bo jest proste i naprawdę dobre.... Składniki: na biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl cukru 6 jajek 1 op. budyniu czekoladowego,lub toffi 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę budyniową: 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 200 g margaryny 2 łyżki alkoholu(ja daje rum,ale można pominąć) 1 op.cukru waniliowego(...)już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce. Smacznego
Swojskie jedzonkoDowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język angielski. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
noteskulinarnyfigazeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego , a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku. Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem(...)esencję z wiórków do karafki/butelki. Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**. Na zdrowie! :) * pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę. ** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków, a następnie wstrząsnąć
Kraina Miodem PłynącaCZYM TO SIE JE ? To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu(...)lecz pozostaja bardzo twarde i trudne sa do miksowania i dalszej obrobki.Po kilkugodzinnym i dluzszym moczeniu staja sie miekkie i bardziej przyjazne do wspolpracy. Na zdrowie! P.S Przygotowalam budyn czekoladowy z daktylami i nasionami chia-pyszny,bardzo nam smakowal.Zrobilam rowniez koktajl z cudownymi nasionkami oraz owocem mango i dodatkiem szpinaku.Rownie smakowity.Przepisy umieszcze w nastepnych postach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułeczki" dyniowe podane z domowym dżemem borówkowym i wegańskim sosem czekoladowym ~ Mamy weekend! Jednak ja zbytnio nie odpocznę :( Cały mam już zaplanowany i niestety prawie wcale nie ma miejsca na odpoczynek... Dziękuję za wczorajsze komentarze :) Jedna osoba napisała coś do czego treści odniosę się w tym poście, a nie w samej odpowiedzi pod poprzednim postem, bo uważam, że to ważny(...)posiłek, a gotowanie będzie łatwe i przyjemne :) A jajka...Od dłuższego czasu mnie one dosłownie obrzydzają i nie pamiętam kiedy jadłam w formie gotowanej czy smażonej, jedynie dodawałam do ciast itp., gdzie nie były widoczne i wyczuwalne :P Puszysty omlet nie jest piorytetem w moim życiu, dam sobie bez niego radę ;) Zawsze można stworzyć przepis na omlet w wersji wegańskiej
breakfast of dreamsdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaSezon truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to
Kulinarne przygody GatityIdealne połączenie czekoladowego brownie z gęstym i słodkim, orzechowo-cynamonowym sernikiem . Wegańskie, zrobione na bazie płatków jaglanych i puree z dyni piżmowej. W sam raz na jesienno-zimowe popołudnie. Skusisz się? Składniki: 1 dynia piżmowa 2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych szklanka mleka sojowego 1,5 szklanki cukru (może być inny dowolny zamiennik jak np. ksylitol(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut. Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą. Smacznego! 🎃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliekakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec(...)startą na tarce. Żeby tort nabrał nieco koloru można położyć na nim dekoracyjnie kilka malin lub innych owoców (nie ma sensu jednak przesadzać, pamiętajmy że to w końcu tort czekoladowo-śliwkowy
Passions hobbies lifelaska cynamonu * 6 jajek * 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem(...)piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Sernik można polać ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno
kolorowotorcikowoTradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku. Sernik z Orzechami - Składniki: 1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego 200 g masła 250 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy odrobina aromatu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 60 g czekolady(...)piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu. W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki. W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka Strona