ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:836/1040)

Babeczki z budyniem 273

dziś dla Was super prosty przepis na czekoladowe babeczki, bardzo podobny do tego, który tak lubicie ( proste babeczki czekoladowe ), ale postanowiłam dodać do nich do środka budyń. I powiem Wam, że to zmienia wszytko! :) Oprócz tego, że babeczki są ciekawsze ;) to dodatkowo nadzienie sprawia, że w środku są idealnie wilgotne, a na zewnątrz przyrumienione i chrupiące. Dla mnie bomba :) Składniki(...)Dodajemy mokre składniki: olej, mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej!). Do formy wyłożonej papilotkami (ja zrobiłam swoje samam z papieru do pieczenia) nakładamy niewielką ilość ciasta. Dodajemy po łyżeczce budyń i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy kawałki gorzkiej czekolady, ja zuyżyłam pół tabliczki, resztę dołożyłam potem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
DYNIOWE SCONES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 117

weekendy! Dziś, zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne dyniowe scones z dodatkiem chrupiących orzechów, białej czekolady i czekoladowych płatków. Bo jak śniadania – to tylko na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych(...)pure i mlekiem. Do płynu wsypujemy suche składniki, dodajemy posiekane prażone orzechy, posiekaną białą czekoladę i płatki – szybko wyrabiamy uważając by nie zgnieść dodatków. Powstanie gęste klejące ciasto ( nie dodajemy mąki! ). Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy „bułeczki”. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest

Ostra na Słodko
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 196

jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!)  i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować nową kawę. M. wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n ,  Truskawka ,  Martyna ,  czekolaadowaaa ,  agateq ,  Magda

U Fiolki
OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 213

Puszysty biszkopt kakaowy...tym razem z patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się  naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą(...)truskawki, 250 ml śmietany 30 lub 36 % (mocno schłodzonej) ubitej na sztywno z 1 łyżką cukru pudru WYKONANIE SOS TRUSKAWKOWY : Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy z cukrem. OMLET CZEKOLADOWY : Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Mieszamy. Białka ubijamy do momentu, gdy piana zrobi się sztywna ( na tym etapie należy uważać, aby nie przebić

cool and minty
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 124

jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!)  i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować nową kawę. M. wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n ,  Truskawka ,  Martyna ,  czekolaadowaaa ,  agateq ,  Magda

Fiolka w kuchni
Pieczone pączki z batata 181

Wasz układ pokarmowy na pewno podziękuje. A dodatek słodkiego ziemniaka zapewnia ładny kolor i odpowiednią konsystencję oraz pozwala na zmniejszenie ilości dodanego cukru. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru, np. z ksylitolu – podbijecie w ten sposób walory smakowe. Pączki może nie maję idealnego kształtu, ale to wina moich zdolności manualnych (a raczej ich braku). Wierzę(...)łyżka) i białą mąkę (3 łyżki). Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wszystkie składniki oprócz batata i oleju wymieszaj, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając. Następnie dodawaj stopniowo olej, także wyrabiając ciasto, aż przestanie się kleić do miski

Powiedz dietom nie
beza z kremem czekoladowym 158

muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki.  Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach(...)zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przygotowanie Domowych Pączków 178

łatwiej ) . Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam. Pączki układam łączeniem(...)gęsta to możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać . Dekoracja pączków : Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem . Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier

Uwaga Babcia Gotuje
Brownie z masłem orzechowym 181

Uwielbiam czekoladę i mimo, iż ostatnio staram się trochę ograniczyć słodycze, to do niedzielnej kawy upiekłam to przepyszne brownie. Ma wspaniałą wilgotną konsystencję i cudownie pachnie

Smakołyki Asi
Tort makowy 117

wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.   Przygotuj krem:    Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny(...)zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać

Kubki smaku
Przepis #189 Ryżowe ciasto kokosowe - bez mąki 157

przygotowania pysznego rozgrzewającego deseru. W połączeniu z wiórkami kokosowymi jest na prawdę pyszny:) Do dzisiejszego ciasta potrzeba zaledwie kilka składników, które połączone ze sobą dają nam niezwykle smaczny deser. Ciasto jest bez mąki, mleka oraz dodatku białego cukru. Proste i szybkie do zrobienia - nawet w przypadku niespodziewanych gości.  Wartości odżywcze na całość: 1448 kcal(...)dodajemy ubite białka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Deser ryżowy można podawać z domowym sosem owocowym lub czekoladowym. Najlepiej smakuje na ciepło. *najlepiej użyć słodzidła, które ma jasny kolor i nie zmieni koloru masy - dobrze się sprawdzi miód, ksylitol lub erytrytol.  Smacznego

Health-Fit-Life
Nie wymagająco, ale z sercem 170

kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek z gorącą herbatą, a obok, w ramach pocieszenia, panna cotta. W kształcie serca i z czerwonym sosem, żeby choć trochę walentynkowo się(...)czerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta Rafaello 409

idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego(...)mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu.  Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy wyłożonej wafelkami. Posypujemy wiórkami i kakao

Kulinarne przygody Gatity
Porzeczkowy tort z glazurą 194

tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę(...)grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam

wesoła kuchnia
Chatka z piernika 182

wkładamy do lodówki na około 20 min.  5. Po 20 min dzielimy masę na parę części i kolejno rozwałkowujemy na około 4 mm - 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść na papier do pieczenia i zacząć przy pomocy szablonu wycinać części. Części lepiej wycinać już na blaszce, gdyż zapobiegnie to deformacji kształtów poprzez przenoszenie. Pamiętajcie również wyciąć drzwi na przedniej ścianie(...)naszej podstawy. Dopiero jak jedna ściana zastygnie doklejać kolejne. Można sobie pomóc podpierając elementy kartonikami lub czymś innym.  Dodatkowo dach możemy posypać wiórkami kokosowymi, dróżkę wykonać z posypki czekoladowej. Do podstawy możemy przykleić choinki i inne... wszystko zależne od naszej wyobraźni.  Moja chatka bardzo skromna, nie wydawałam za dużo pieniążków na dekoracje, choć w sklepie kusiły, jednak

Mój pomysł na
brownie pancakes 173

czekoladowe pancakes (placki) a la brownie podane z malinami i wiórkami kokosowymi Powroty bywają trudne. W ubiegły czwartek po raz pierwszy przekroczyłam próg mojego liceum. Nowa szkoła, nowe znajomości, nowi nauczyciele. Same nowości. Entuzjazm i strach. Jako pierwszak w małej szkole, która ma dość sporą liczbę uczniów, przez cały tydzień chodzę na drugą zmianę, co powoduje, że mój śniadaniowiec(...)rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie w miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje pancakes podałam ze świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi. smacznego. znowu oswajam  się z aparatem

tost z dżemem
Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień) 204

Otrzymana konsystencja pozwala na ozdabianie za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do kremu. Przepis na muffinki pochodzi z bloga erVegan , którego wszystkim gorąco polecam.  Czego potrzebujemy? Wegańskie muffinki czekoladowe ( oryginalny przepis od erVegan ) Składniki na około 15 muffinek (Erykowi wyszło 10, może to kwestia wielkości foremek) - 1,5 szklanki mąki (pół na pół zwykła pszenna i pełnoziarnista(...)mokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy

two broke sisters
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 208

Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio

Ciastkozercy