Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia, w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania! Tortownica śr 24 cm Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju(...)czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim
Wanilia i Kardamonciasto z burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz. Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego(...)połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować
Pyry na GazUwielbiam tarty oraz lekkie czekoladowe pianki, a połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi . Ciasto: 4 jajka, 150g masła, 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy(...)sproszkowany budyń oraz proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki
Z miłości do słodkościprzepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;) Jest to ciasto bez dodatku mąki , a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały. Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm . Brownie z powidłami (bez mąki) Składniki: 100g gorzkiej(...)wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć
Smakołyki BerenikiGruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje genialnie(...)proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie i rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wy jeśli
Cynamonowe szczęścieŻycie kołem się toczy . Kolejny rok , kolejne Walentynki. Kolejne Walentynki, kolejny dylemat ! Jak ją zaskoczyć ? Jak sprawić mu przyjemność ? Cóż, wielokrotnie sama postawiona byłam przed takim
Jem więc Jestempieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje. Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao(...)łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto mus czekoladowy z malinami? Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny. Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta
Kuchcik gotujenajbardziej.Chodź chałwa jest słodka to ciasto nie jest za słodkie ani mdłe. Krem jest delikatny i puszysty, a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe. Całość smakuje obłędnie ! Składniki: Ciasto czekoladowe blacha 25x35 cm. : 250 gram margaryny 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia(...)Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta. 2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści
Kuchnia Paulettesśmietana do deserów) 70g zmielonych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 110g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Dodać jajko, można krótko wymieszać(...)czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem ( patrz FILM ). Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch mazurka dowolnie udekorować bakaliami lub słodkimi jajeczkami. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)równie dobrze spisze się niewielka kwadratowa foremka. Jeśli czekoladowe wypieki to Wasze ulubione zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki czekoladowo bananowe (pyszne i wilgotne), ciasto czekoladowe – idealne także jako baza do tortów, robiłam z niego np. Tort Elsę , chrupiące, delikatne czekoladowe ciasteczka , ciasteczka brownie lub rogale czekoladowe . Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła
Ciastkozercysody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej
Domowy Smak JedzeniaWspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam! PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić. Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa
Domowa cukiernia Ewywypieków, jednak zdarzają mi się takie wpadki, po których ciasto ląduje w kuble. Czasem mam zbyt wiele dobrych chęci. Ale sytuacja się odwraca kiedy przychodzi prosta ochota […] Artykuł Czekoladowe ciasto z kaszą manną pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszną szarlotkę z kremem czekoladowym. Ciasto miało być zupełnie inne, ale czasem jak wiemy biszkopt lubi płatać nam figle. Jak zależy mi na tym, żeby wyrósł, to zazwyczaj wychodzi niski, jak znowu chcę żeby był niski to czasem jest odwrotnie, ale to dobrze, bo wtedy mogę wyczarować ciasto jakie sobie wymyślę(...)miał być zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Może być nutella lub inny. Ciasto wyszło rewelacyjne, nawet nie spodziewałam się, że aż tak będzie smaczne. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka
kruche babeczkiWitajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku(...)Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli cukier. Dodać olej i jogurt ciągle miksując. Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy
Panda i jej świat