jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Ciasto czekoladowe 2 szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa(...)wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 2 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy
Ala piecze i gotujelubi wilgotne, a zarazem delikatne ciasta czekoladowe, nie będzie zawiedziony tym przepisem. Ciasto z gatunku łatwych, robione metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył(...)niedługo się skończy. U nas na działce zerwałam dzisiaj 4 sztuki. Zostało jeszcze kilka malutkich, mam nadzieję, że zdążą urosnąć do 20 cm . Takie właśnie zrywam. Takie lubimy najbardziej. Czekoladowe ciasto z cukinią tortownica 23 cm 1 i 1/4 szkl. mąki 1/4 szkl. kakao do wypieków (używam niezmiennie od lat kakao z wiatraczkiem;) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Posadzone i zjedzoneCiasto czekoladowe, lekko wilgotne w dodatku z Mascarpone i truskawkami. Bardzo smaczne i na każdą okazję. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 125 g margaryny 200 ml mleka 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sodki 2-3 łyżki marmolady(...)tłuszcz rozpuści. 3 min/ o 1 temp. 35 % C. Masę studzimy. Następnie dodajemy, jajko, marmoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodkę. Dokładnie miksujemy . Tortownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Ciasto studzimy i obracamy do góry dnem. W razie konieczności ścinamy lekko górę. Truskawki kroimy w kostkę. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Mariolimoże być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy do tortownicy ciasto czekoladowe i pieczemy 12-15min w 170*C. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być(...)wykładamy na nią masę serową czekoladową w postaci kleksów. Płaską szpatułką mieszamy obie masy razy kilka razy, do powstania marmurkowego wzoru (nie mieszajcie zbyt wiele razy, bo wyjdzie Wam czekoladowy sernik :)). Tortownicę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, które należy napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy
chili & sugarzaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło się kilka i tak powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :) Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego(...)minut do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Truskawki blendujemy dodając cukier do smaku, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy mus zacznie tężeć wykładamy go na ciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy
Cynamonowe szczęścieZdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się(...)podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami
Ratunku obiadtort jest mój autorski! Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia(...)frużeliną z czarnej porzeczki. Polewamy połową kremu czekoladowego Przykrywamy kolejnym blatem , smarujmy frużeliną , polewamy kremem. Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny. GANACHE: Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę. Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego
Ostra na Słodkowypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki(...)połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy. Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym. Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko
KreatywnePinyczasu; z drugiej jednak strony, w końcu wypoczął, i w poniedziałek ruszył do pracy z nowymi siłami. W niedzielę wybraliśmy się do brata C. na urodziny. Było pyszne jedzonko, ciasto czekoladowe z lodami i tylko dwójka dzieci. Cicho, spokojnie i przyjemnie. Po powrocie do domu spędziliśmy miły wieczór w towarzystwie Pritchettów i Dunphy'ów, za którymi ostatnio przepadamy. (Dla niewtajemniczonych(...)był poniedziałek... Dzisiaj mam dla Was babeczki, których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat. Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Sałatka śledziowa na pumperniklu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCzekoladowe Ciasto z cukinią Ciasto podobne trochę do ciasta marchewkowego, z tym równie wilgotne z tym że dzięki dodatkowi czekolady jest bardziej słodkie i chyba jeszcze lepsze. Ciasto pochodzi z tej strony , dziękuję jest fantastyczne:) Składniki: 120 ml oleju 240 gram mąki 60 gram kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka szczypta soli(...)olejek rumowy i czekoladę. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem tortownicy,wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 40-50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto po wystudzeniu można oblać polewą czekoladową
Słodka Kraina Wypiekówsuchego patyczka. Można też upiec ciasto w całości. Wtedy pieczemy przez około 50 minut (ciasto będzie miało dużą górkę). Ostudzić i wyjąć z formy. Ciasto czekoladowe Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru (pudru lub drobnego) 150 g gorzkiej czekolady 125 g żółtka (5 - 6 sztuk) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)będzie suche. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać pozostałą część ciasta. Upiec tak jak pierwszą. Syrop kawowy (do nasączenia czekoladowego ciasta) Składniki: 80 ml espresso 70 ml wody 70 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się
Sto kolorów kuchniciepło. Polecam wypróbować taką ciemną wersję uwielbianych przez Polaków pierogów. Dzieci przygotowujące czekoladowe pierogi z serem :). Zdjęcia dzięki uprzejmości studia kulinarnego Przystanek11. Składniki: (na około 65 sztuk) Czekoladowe ciasto pierogowe: 450 g mąki pszennej + mąka do podsypywania 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki naturalnego kakao (30 g) szczypta soli 100 ml gorącego mleka 200 ml gorącej wody(...)masła Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego z kostki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko Przygotowanie: Czekoladowe ciasto pierogowe: Masło stopić. Mąkę, cukier puder i kakao wymieszać w misce, przesiać. Dodać szczyptę soli oraz stopniowo wlewać gorące płyny (mleko, wodę i gorące stopione masło). Zarabiać ciasto dłonią
Nastoletnie Wypiekaniewysyp cukinii i nie mogę jej przerobić. Ale wpadł mi w ręce przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i postanowiłam je wypróbować. Jestem pod dużym wrażeniem smaku tego ciasta. Jest puszyste, mocno czekoladowe, wilgotne i wcale nie czuć, że jest w nim cukinia. Nikt z domowników nie zgadł z czym jest to ciasto. Z pewnościom będę do niego wracać(...)Cukinię dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać mokre składniki i ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, rozsypać połowę dropsów czekoladowych, resztę ciasta i resztę dropsów. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować owocami. Inspiracja od Kasi
Ala piecze i gotujeMocno czekoladowe, miękkie, bardzo łatwe ciasto na każdą okazję. I co najważniejsze(...)ciasto jest wegetariańskie. Bez jajek, na oleju. Szybkie, smaczne i można urozmaicić je dowolnymi orzechami, jagodami, suszonymi owocami. Przełożyć dżemem lub dowolną masą. Dzisiaj proponuję wersję de lux, czyli czekoladowe ciasto z solonym karmelem. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. Upieczone ciasto
dolcevitainmykitchen