wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą przypominający dobrze upieczone brownie, o ciekawym czekoladowo-migdałowym aromacie, za sprawą dodania mleka migdałowego. Samo ciasto robi się dosłownie w 10 minut, tyle, ile zajmuje odmierzenie składników i wymieszanie ich. Córce smakowało bardzo, mąż był sceptycznie nastawiony, bo przed konsumpcją(...)dowiedział się, że to wersja wege i z góry założył, że mu nie będzie smakowało. Za smak daję mu macną czwórkę, za lekkość natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao
Mia Cucina SofietaTort Ferrero Rocher Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej(...)100g masłą 50g orzechów laskowych 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując
Blog z Apetytemtutaj w roli polepszacza nastroju. Dzisiaj powracają jako wspomnienie z wakacji, ale na pewno pojawią się jeszcze nie raz. Do przygotowania cake pops można użyć resztek ciasta, albo upiec ciasto czekoladowe według przepisu poniżej. Z podanych składników wychodzi ok.400g ciasta, a z tego 20 lizaków. Składniki na 20 sztuk: 400g okruszków ciasta (lub ciasto czekoladowe według przepisu poniżej(...)łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki lub biała czekolada i kolorowe barwniki Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić, aby lekko wystygła. Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać mascarpone, nutellę i rozpuszczoną czekoladę
Pełny talerzMocno czekoladowe ciasto o wspaniałym smaku. Można upiec w formie babki lub w tortownicy. Jeżeli będziemy chcieli zrobić wersję na bogato, można przełożyć kremem z serka mascarpone. Pyszne, szczerze polecam. Składniki 220 ml ciemnego piwa 230 g masła 60 g kakao 300 g mąki pszennej 170 g jogurtu naturalnego 300 g cukru 1 łyżeczka … Czytaj dalej Greckie ciasto czekoladowe
gotuj ze mnąMocno czekoladowe ciasto z burakami. Można pozostawić go bez przekładania kremem. Ja przełożyłam ciasto serkiem mascarpone było wyśmienite.Smak buraków nie jest wyczuwalny. Składniki Ciasto: 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej) 375g ugotowanych i obranych buraków 300ml oleju np. rzepakowego 5 jajek (rozmiar M) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe
gotuj ze mnąPodstawowy i uniwersalny przepis na ciasto czekoladowe. Nie za słodkie, za to mocno czekoladowe, delikatne, lekkie i puszyste. Jedno z ulubionych ciast mojej córki. Najlepsze na poprawę humoru na końcówkę lata. Dodatkowo można sobie jeszcze zafundować polewę z czekolady - na poważne stany wymagające poważnych środków:) Ja jednak często pakuje to ciasto córce do szkoły, więc polewa jest mało praktyczna. Ciasto(...)czekoladowe Składniki: 260 g mąki 30 g kakao - 3 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 tabliczki czekolady ( u mnie gorzka i deserowa) 200 g masła 4 średnich jajek 1/2 szklanki cukru 200 ml mleka Wykonanie: Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce, wymieszać. Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać masło i podgrzewać
Smaczny zeszytkuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho czekoladowe z pepsi i masą serową. Nazwałam je Mozaika, gdyż połączenie dwóch mas – serowej i czekoladowej tworzy taką dwukolorową mozaikę, która kusi wszystkich łasuchów. Ciasto smakuje genialnie i jest banalnie proste do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) CIASTO: * jajka – 5 szt * mąka pszenna(...)kakao, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na Słodkosię z robieniem zdjęć. Dzisiaj byłam szybsza od domowników i jak tylko ciasto zastygło pobiegłam zrobić kilka zdjęć dla Was!!!. Ciasto piekłam w kwadratowej formie o średnicy 24x24 cm. Ciasto czekoladowe: - 8 tabliczek czekolady, ok.4-5 dag - 3/4 szklanki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao naturalnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy z zimną masą budyniową, mieszamy . Składanie ciasta: Blat ciasta, brzoskwinie, masa budyniowa i na wierzch ścieramy odkrojoną część ciasta czekoladowego. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed krojeniem
Apetyczna babeczkadłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Zrobić polewę. Czekoladę rozpuścić, zdjąć z ognia i rozsmarować na wierzchu ciasta. Ułożyć maliny. Ciasto podawać z konfiturą malinową. Artykuł Ciasto czekoladowe z cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEinnego. Zima jeszcze na dobre się nie zaczęła, a ja zatęskniłam na moment za lekkimi, letnimi smakami. Wiedziałam, że nadszedł czas, by przygotować ciasto, które „chodziło” za mną już od dawna. Spód mocno czekoladowy, ciężki, a przy tym przyjemnie wilgotny, a na wierzchu leciutka, różowa pianka o smaku truskawek. Mus przygotowałam z truskawek mrożonych, a do miksowania przydał(...)miksowaniem rozmroziłam, ale blender jest mocny, o mocy aż 800 W, więc myślę, że i z takimi by sobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej
Smaki Na TalerzuKarpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone(...)mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia
Wanilia i Kardamondomową frużeliną wiśniową to pomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć (ciasto czekoladowe składa się(...)miski wbić jajka i za pomocą rózgi kuchennej lekko roztrzepać (do napuszenia). Następnie do jajek wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzony sos czekoladowy oraz wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut
UgotowaćNajlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki(...)Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt
karmelowyDziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤ Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc czasu wypieku) co uważam, że jest wielkim plusem, w naszym zabieganym, zapracowanym świecie ... Babka jest pyszna: bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Polecam gorąco! Składniki: 1 czubata szk. mąki pszennej(...)spienienia, a następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek. Chwilę miksujemy całość, a następnie przesypujemy do masy jajecznej suche składniki, i mieszamy całość łyżką, do momentu uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka
Walijskie Pichcenie