ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:513/1040)

Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym 170

zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka 2 jajka(...)ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku  serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Twarogowe racuchy. 215

znów miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wykładamy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, posypane cukrem pudrem, z dżemem lub kremem czekoladowym - to zależy od waszych preferencji. Samodzielnie też smakują wyśmienicie. Smacznego! Zapraszam na moją stronę na facebooku

Miksturownik
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 285

serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha

Ostra na Słodko
Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką 164

łyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 80 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz(...)przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 7. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!) 9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem

Gotowanie...to proste !
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1853

pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest(...)śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera

Poezja smaku
Kluski na parze w sosie czkoladowym 180

czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię(...)jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 15 części i formujemy średniej wielkości bułeczki ) . 5. Składniki na sos umieszczamy w rondlu. Czekoladę siekamy by szybciej się rozpuściła. Sosu nie wolno doprowadzać do wrzenia ponieważ

vaniliowoczekoladowa
Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 147

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania(...)rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C  około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu

Smakowite Dania
Malinowy sernik na zimno 127

Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin

I LOVE LIFE
Domowe bajaderki 382

sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.  W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej(...)Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik ) i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Rodzynkowiec 237

lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie: Budynie rozpuścić(...)Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować. Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu

In my kitchen
Churros 146

Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć Jeśli jeszcze(...)wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady

Oryginalny smak
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 244

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła(...)prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30   Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego

Uwaga Babcia Gotuje
Wielkanocny koszyk drożdżowy 118

powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego(...)sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn

To co kocham
Babka migdałowo-czekoladowa 155

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się

Słodkości i nie tylko
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 136

cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem

Dzieje kuchennej Wiewióry