jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Anipierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe(...)ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można
Mia Cucina Sofietakrem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut. Krem robimy według przepisu . Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części
Ciastkozercyjajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefajajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefamigdałowych od Helio posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe) dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie(...)masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna. Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi). Podajemy. Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszkibudyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem. Drukuj Orzechowiec
Mieszam w Garnkukakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier(...)roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje
Słodkości i nie tylkostronie Kwesta Smaku. Te niesamowite zdjecia od razu przemowily do mojej wyobrazni i nie bylo rady, musialam i ja zrobic to ciasto. W trakcie przygotowan do pieczenia nie moglam sie powstrzymac od wyjadania masy serowo-czekoladowej. W moje slady zaraz poszla moja Coreczka :) Sernik zapowiadal sie wspaniale. Niestety w tym wyjatkowym dniu, kiedy zebrala sie Rodzina i kiedy wszyscy zajadali(...)wykonanie: Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki
Przysmaki Karolkimożecie dostać tutaj: Skworcu . Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne do tej pory próbowane pierniki (mamy na myśli też te niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą stworzyło
Wypisz Wymalujbabkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić
W Mojej Kuchni LubięNieoficjalnie nazywany jest mostem samobójców... Teraz odpowiedzi na kilka pytań :) * Co jedliśmy? No cóż, przede wszystkim nie żałowaliśmy sobie tortów i ciast ;) Poniżej galeria większości słodkich smakołyków, których próbowaliśmy. Tort Sachera zjedzony w okolicach Mostu Małgorzaty. Pyszny, czekoladowy, ale bardzo ciężki. Tort Esterházy Odwiedziliśmy również Cafe Central, wychwalaną przez wiele osób. Dobre ciastka, pyszna kawa i ładny wystrój, zdecydowanie(...)jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy też langosza, którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem tej fascynacji ;). Jeśli jednak smakuje wam to ciasto, zapraszam serdecznie do Szczecina na paszteciki. Ciasto mam wrażenie, że jest takie
Corner With RecipesNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki
Różne smaki w kuchniNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki
Słodkości i nie tylko