Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fryzura przyprawia o ból głowy niejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogIm więcej się uczę, tym mnie wiem - a przynajmniej takie mam wrażenie. Ogrom wiedzy, której nigdy nie opanuję, mnie przeraża. Ale może zacznę od początku... Swoją
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka(...)pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu
Smakowy RajDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji(...)bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki
Rozpustne gotowaniecoś dla siebie. COŚ SŁODKIEGO 1. Deser kawowy 2. Kulki migdałowo-kokosowe 3. Babeczki z mandarynką 4. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową 5. Owocowe pralinki 6. Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek SAŁATKI 1. Sałatka z kurczakiem i camembertem 2. Kolorowa sałatka 3. Sałatka z kaszą bulgur i warzywami COŚ NA CIEPŁO 1. Buraczane naleśniki 2. Grzanki
Z notatnika dietetykakaszą bulgur i warzywami Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl z cynamonem
Z notatnika dietetykaŚwięta, święta i po świętach. Jeśli czujecie się objedzeni ciężkimi ciastami i czekoladowymi jajkami, mam dzisiaj przepis na coś lekkiego. Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką. Lekko kwaskowy, delikatny, cytrusowy. Dodatkowo w deserze są dwie warstwy galaretki, żeby przełamać kwaskowy smak. Bardzo lubię takie desery i w zależności od nastroju, przygotowuję je leciutkie i delikatne
dolcevitainmykitchenmaliny 1 płaska łyżeczka sody Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!Bez miksera, szybkie i proste ciasto na maślance z dodatkiem dekoracji mlecznej (oraz polewą w jednym, używamy w zależności od potrzeb) od HELIO. Delikatne, puszyste, mleczne
Zasmakuj Kuchnipłynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę. Przykładowe wykorzystanie kremu: Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką - klik
Di gotuje