pyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami SKŁADNIKI Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny(...)pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 kostka masła, ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni
słodki bratekMisia powoli staje się mistrzem w kuchni. Nie powiem żeby lubiła przygotowywać coś innego niż słodkości - więc może powinnam powiedzieć mistrzem słodkości. I jak zawsze musi być czekoladowo. A dodatkowo w środku kryje się słodka niespodzianka - kawałek czekoladki. Misia sama wszystko miesza jeśli nie używamy Thermomixa, jeśli on idzie w ruch wrzuca wszystkie składniki - najwięcej śmiechu przy jajkach zawsze(...)wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (Thermomix czas 1 min / obr 4-5) połącz je dokładnie ze sobą blachę na babeczki wykładamy papilotkami nakładamy do połowy foremki ciastem - następnie układamy czekoladę i przykrywamy kolejną łyżką ciasta pieczemy przez około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Smacznego
Gotowanie z pasjąDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki(...)połączą. Żółtka utrzec z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlac wystudzone masło z czekoladą, potem dodac przesianą makę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszac w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełozyc do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto
Słodkości i nie tylkokońca jest wegetariański, gdyż użyłam do niego mleka krowiego. Bardzo łatwo można go zmodyfikować na typowo wegetariański deser używając mleczka kokosowego zamiast zwykłego mleka. W moim przypadku ochota na czekoladowy przysmak była za duża, żeby jej się oprzeć :) dlatego przepis zmodyfikowałam, gdyż w tamtym momencie nie posiadałam mleczka kokosowego. Brownie z masłem sezamowym tahini Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 szklanki(...)dodajemy tahini i mleko a następnie cukier i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Smarujemy naczynie żaroodporne lub foremkę tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 - 25 minut. Góra będzie chrupiąca a środek lekko mokry. Brownie z masłem sezamowym tahini
Pyza i Surówkadużo pisać... kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich ;) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa. To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Beza: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)zgęstnienia. Na kakaowy biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a'la Prince Polo :) Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesłodycze :) Dziadek cierpiał na niedobory cukru (zupełnie ja ja :) potrafił wyjadać z cukiernicy cukier, gdy nie było w domu słodkości. Babcia natomiast kochała czekoladowe rzeczy, a przecież kasztanki są czekoladowe :) Akcja „Smakołyki dla Babci i Dziadka” przywoła mi wiele wspomnień o babci i dziadku, do tego stopnia, że przez pół nocy nie mogłam spać, bo tak byłam pochłonięta myśleniem(...)Potrafiła zrobić coś z niczego i było to dobre. Do dziś pamiętam smak niektórych jej potraw. To ona była dla mnie inspiracją do tego by piec kołocze i inne ciasta drożdzowe jakie ona piekła dla swoich dzieci. Pewnie gdyby nie wojna, moi dziadkowie mieliby o wiele łatwiejsze i piękniejsze życie. Mogłabym tak o nich pisać w nieskończoność, ale chyba opisze
Smakowy RajNaszym zdaniem rewelacja...posmak imbiru, kawałki czekolady...mniam:) Składniki; 2/3 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka
Anioły w kuchniznajduje się ten wspaniały składnik. Oczywiście te przepisy, które mają go najwięcej i czuć wyraźnie smak kokosa :) JAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE
zdrowo i aktywnieznajduje się ten wspaniały składnik. Oczywiście te przepisy, które mają go najwięcej i czuć wyraźnie smak kokosa :) JAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE
Zdrowie i pysznie na talerzutartę w kształcie serca upiekłam z jabłkami z których zrobiłam piękny sercowy wzór. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – tort czekoladowy z owocami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka TARTA Z JABŁKAMI PRZYGOTOWANIE: 70 minut(...)łyżki cukru pudru, twarde masło pokrojone na małe części oraz 1 jajko. Całość zagniataj przez kilka minut aż masło zmięknie w dłoniach i połączy wszystkie składniki, a z ciasta zrobisz gładką kulę. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Po 15 minutach wylep dno i boki formy do tarty przygotowanym ciastem. Na spodzie zrób
nietylkopasta.plowoce do ozdobienia Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy zawiesinę i gotujemy na gęsty i gładki budyń. Ściągamy z ognia. Do ciepłego budyniu dodajemy drobno posiekaną czekoladę oraz 2 łyżki masła(...)najlepiej palcami, przyciskamy tworząc mały brzeg i płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin i borówek amerykańskich. Całość wkładamy do lodówki
Smaczna StronaPrzepis autorski (mój). Ciastka nie tylko wyglądają... kusząco, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Do tego maliny oraz orzechy nerkowca! Zapewniam, że to połączenie jest rewelacyjne, bo kto się oprze słodkiemu ciasteczku, które łączy w sobie gorzkie kakao, kwaskowate maliny i chrupiące orzeszki? Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk(...)cukrem utrzeć do puszystości. Nadal miksując - połączyć z jajkiem, a następnie z mąką, kakao raz proszkiem do pieczenia. (Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka malin i połówek
Di gotujepięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie, to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę do wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej mąki użytej do "biszkoptu". Typowe wuzetki pieczone są na białej(...)i/lub kokosową. Śmiało, bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi w komentarzach. Składniki na kwadratową formę o wymiarach 33 x 33 cm : Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki z samopszy lub innej (patrz opis powyżej), 1, 5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 1 łyżka wanilii w proszku (opcjonalnie
Jeść, by żyć w zdrowiuI mamy w końcu wiosnę, piękną, soczyście zieloną i ubarwioną kwiatami, akurat mam to szczęście przebywać od kilku dni na wsi, tutaj to wiosennośc czuć jeszcze
Cynamonowe szczęścieszkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy
słodki bratek