papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Zimny przekrawamy na dwa blaty. Krem: Masę do ciasta przygotowujemy po części w kąpieli wodnej. W tym celu będziemy potrzebować garnka z gotującą się wodą oraz (najlepiej) metalowej lub szklanej miski, której dno swobodnie zeprze się na garnku(...)trochu, bo zbyt duża ilość na raz może spowodować ścięcie się kremu. Przekładamy blaty biszkoptowe. Pianka: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w ok 150ml gorącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie odstawioną na bok galaretkę. Piankę wylewamy od razu na ciasto (biszkopt).Wyrównujemy i układamy umyte oraz ususzone truskawki. Lekko je dociskamy. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy
Kuchnia w czekoladzieSękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto w przekroju przypomina słoje w pniu drzewa. Tradycyjnie sękacz wypieka się na obracanym rożne, a z każdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam
Kraina Miodem PłynącaNa początek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). To puszysty biszkopt przełożony
Opowieści z piekarnikaMięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało
VioletoweKucharzenieTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Post Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W ostatni dzień roku wypada Was ugościć czymś naprawdę fajnym i ... czekoladowym! Na święta przygotowałam tylko jedno ciasto takie typowo "do kawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło
Kuchnia w czekoladzieKolejny zawieruszony przepis..na biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. 4 jajka ½ szkl. mąki
Moje domowe kucharzenieciasto Jamajka , które gości na moim blogu już od dłuższego czasu. Dzisiaj coś podobnego, ale zupełnie inne w smaku. Banany zatopione w kremie z kajmakiem, a wszystko na biszkoptowym spodzie. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Może skusicie się i upieczecie takie bananowe ciacho. Więcej przepisów na słodkości znajdziecie w zakładce CIASTA Ciasto 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżki
O kuchni z uczuciemupiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto
na moim stole...Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle
Kuchnia po mojemuPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojełaskocze ciepłymi promieniami słońca ramiona i policzki. Tak, to można świętować i oddawać się długoweekendowym przyjemnościom! Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi porzeczkami odmiany czarnej ;) Rozpływa się w ustach, wybuchając co chwilę kwaskowatością owoców, które wspaniale uzupełniają całość. Delikatny biszkopt, lekka(...)smaku? A w dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta. Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką Potrzebujesz: 4 jajka ( białka i żółtka osobno) 100g cukru 100g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 300ml śmietanki kremówki
Kuchnia w Słońcu Skąpana