namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego! Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek 0,5 szkl wódki 25 dag masła 20 dag Nutelli(...)cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik
Pieguskowa Kuchniaprzepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza tym, to ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji(...)przygotowujemy spód naszego ciasta. Do miski dodajemy 70g cukru pudru, 230g mąki pszennej, 150g zimnego masła i jedno żółtko. Całość ugniatamy. Powstałe ciasto odkładamy do lodówki na około 2h. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy, wykładamy blachę papierem do pieczenia, wkładamy nasz spód i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto ostawiamy do ostygnięcia
codojedzeniaSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconaproszku do pieczenia łyżka masła Do podania: 250g świeżych truskawek 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok. Przygotowujemy ciasto na pancakes(...)przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier i za pomocą rózgi wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Następnie, przesiewamy do mokrych składników mąkę i proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Na pieniący się maśle pieczemy porcję pancakes’ów – około 1,5 łyżki ciasta na 1 placek. Pieczemy
Smaczna Stronazapraszam Was teraz po przepis na pyszne ciasto marchewkowe-bezcukrowe Czym jest agar i jak go stosować Agar to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy np. sernik bez pieczenia. Warto zaznaczyć, że potrawy powstałe(...)konsystencja była bardziej płynna, to dodajemy 1 małą łyżeczkę na 300 ml płynu. Ciasto marchewkowe-bezcukrowe – składniki (tortownica o średnicy 24cm; 12 porcji): Ciasto 4-5 marchewek (łącznie około 400g), 1 średnie jabłko, 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon cejloński (1-2 łyżeczki), szczypta sproszkowanej wanilii, garść rodzynek niesiarkowanych, garść
Natka Pietruszkimąki jaką wcześniej odsypaliśmy i wykładamy większą część ciasta i wałkujemy na prostokąt o bokach 2- 3 cm dłuższy niż boki blachy. Ja robię tak iż wałkuje ciasto. Nakładam na anie blachę i odcinam potrzebną część ale tak aby nie wyciąć za dużo ciasta. Z reszty wyciętego ciasta obklejam boki blachy jeżeli jest taka konieczność(...)ponieważ za duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez 20-25 minut Do białek dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy
W Moim Magicznym Domudobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce w lekkich odstępach. Blaszkę wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy
Słodkie okruszkipomarańcza to kwintesencja tego obłędnego ciasta, które osłodzi wam chłodne jesienne popołudnie. Dodaj do tego filiżankę gorącej herbaty i otul się korzennym aromatem jesieni. CIASTO OBŁĘDNIE KORZENNE Składniki: 150 g mąki 2 jajka 125 ml mleka/napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego 100 g miodu gryczanego 75 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g brązowego cukru(...)waniliowego skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Brązowy cukier z ziarnami kardamonu (bez wierzchnich skorupek), ziarnami anyżu (bez twardej "gwiazdkowej" otoczki) i goździkami miksujemy na puder używając młynka lub blendera. Do pudru dodajemy cynamon i imbir. Aromatyczny puder dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia i skórki otartej z 1 pomarańczy.. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka
Bon appetit mon amiemożna go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) – 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia – 3/4 szklanki jogurtu naturalnego – truskawki (użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
CookYourselfmożna go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) – 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia – 3/4 szklanki jogurtu naturalnego – truskawki (użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
CookYourselfsurowej gorzkiej czekolady 50 g surowego kakao 50 g płatków migdałów 200 g mąki owisanej bezglutenowej 100 g świeżych daktyli bez pestek polewa: 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki płatków migdałów łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Ciasto przygotowałam w Thermomixie, ale możecie wykorzystać też inny sprzęt. Wystarczy dobrze zmiksować składniki. Bataty obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary ok. 15×20 cm). Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. Masło orzechowe przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, aż stanie się płynne. Polewamy ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałów i pudrem truskawkowym. Smacznego :) Artykuł Brownie z batatów z masłem orzechowym (bez glutenu, cukru i laktozy
Mienta blogschowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty(...)góry nogami i zdjęłam pergamin. Mam po prostu średnie doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą
les mirabellesdokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Krem kajmakowo-bezowy: 180 g miękkiego masła , puszka masy kajmakowej , 25 dkg bezów . Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać. Masa śmietanowa(...)łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną. Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich
Codzienna kuchnia niecodziennaTrzylatka zarządziła pieczenie ciasteczek. Wykorzystałyśmy wypróbowany już przez nas przepis na Kruche ciasteczka . Ciasto córcia zagniotła sobie sama - mama mogła tylko pomóc odmierzyć składniki i... patrzeć:) I nie ma w tym żadnej przesady, bo to ciasto przygotowuje się błyskawicznie - najpierw chwila ucierania mikserem a później zagniatanie z mąką (z którym poradziło sobie 3-letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo(...)poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:) SKŁADNIKI: (z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy piekarnikowe) 175 g miękkiego masła 200 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kto ugości moich gości?Babeczki robiłam wiele razy ale zazwyczaj były one bez kruszonki. Te są moje pierwsze i zapewne nie ostatnie. Składniki(...)mąki pszennej 10 dag margaryny 1/3szkl. cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cynamonu 2 jajka 150 ml gęstego jogurtu 1 jabłko garść posiekanych orzechów laskowych kruszonka; 5 dag margaryny 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki Margaryne rozpuscic w rondelku i przestudzić. Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy dodac
Radość kipiąca uśmiechem.