upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)Odlej 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej części wmieszaj żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą
Moja Mama Gotujenich. To ciasto dla prawdziwych kawoszy, kawa bowiem znajduje się w każdej jego warstwie – w cieście, masie, a nawet polewie. Aby ciasto wyszło puchate, wilgotne i bez zakalca, koniecznie wykorzystajcie produkty w temperaturze pokojowej. Nie mieszajcie ich również dłużej, niż jest to potrzebne. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Na Talerzutorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły Młynektorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły MłynekPiekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.
Prosty przepis naKlasycznego 3 bita u mnie na blogu do tej pory nie ma, mimo że robiłam to ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było
Cynamonowe szczęścieCzekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do
Moja Delicjaminut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm. Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodysmakowych. Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny , która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki(...)można już rozgrzać gofrownicę. Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej
Kuchcik gotujemieć w swojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi to sam, bez konieczności pilnowania czy trzymania. Wystarczy umieścić odpowiednią końcówkę, wrzucić do misy potrzebne składniki
ProstePesto.plzostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut. Piec w temperaturze 180 o C bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut
Mama GotujeKrem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie
Kolorowy Przepisownik