ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1000/2544)

Królewiec 64

Przepis na ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 7 jaj 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody Ubij lekko białka, tak żeby były spienione nie na sztywno, wtedy dodawaj po jednej łyżce cukru i ubijaj(...)smarować boków i wstaw do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu. Grzałka góra dół. Piecz 35 – 40 min do suchego patyczka. Możesz sprawdzić dopiero po 20 min. Jak biszkopt będzie upieczony wyjąć z piekarnika i z wysokości 40 cm rzucić na stół. Nie bój się tak trzeba. Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki cukru

Wasze Przepisy
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 158

Pięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane

Czary - gary w kuchni
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 483

dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej będzie uformować) - każdy rulon zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową, schłodzić w zamrażarce, aż ciasto stwardnieje(...)grubości 0,8-1cm, starając się nie zgniatać ciasta przy krojeniu, aby plasterki się nie deformowały - jeśli nie macie dużej blachy, na której zmieszczą się wszystkie ciasteczka, resztę ciasta należy przechowywać w zamrażarce (chyba, że pokroicie od razu oba rulony, wtedy ciasteczka mogą czekać na papierze do pieczenia w lodówce) - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Wegański sernik wielkanocny :) 182

oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia                     - 2 saszetki stewii (waniliowa i standardowa) -> 2g - 50 ml mleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje(...)saszetki stewii - 2 g Wodę z olejem podgrzewamy, dodajemy karob, zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy do momentu powstania bezgrudkowej masy. Ciastem wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 200*, po wstawieniu ciasta zmniejszamy do 180* i tak pieczemy przez 55-60 minut. Po ostygnięciu polewamy karobową polewą. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 166

słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań.   Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych(...)zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać

Karo in the Kitchen
Pizza polska z PRLu + filmik 127

cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy. 3. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy. 4. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją(...)smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, staramy się ciasto rozciągnąć na całą powierzchnię blachy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. 7. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Na ciasto trzemy trochę żółtego sera, następnie wykładamy kiełbasę z cebulą, potem pieczarki, potem paprykę pokrojoną w paseczki, plastry pomidora bez skórki, trochę soli i pieprzu

Kawa z mlekiem
Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego 1471

rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej(...)kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki łaciatki BEZ JAJEK! 167

popołudniowej kawki, ze składników które zawsze są pod ręką. Muffinki są bez jajek co jest dobrą informacją dla osób na nie uczulonych :) Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru  szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: łyżeczka kakao Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy(...)drugiej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek.  Pieczemy ok. 20-25 min. w 170 stopniach, do suchego patyczka

Pelusiowa Kuchnia
Krajanka piernikowa 131

jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru(...)cukier podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową  i zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt wielkości przygotowanej blachy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przedkładamy pierwszą część ciasta, następnie smarujemy je konfiturą lub powidłami, a wierzch przykrywamy drugą częścią

Apetyczna babeczka
Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami 217

Moja propozycja ciasta na niedzielę to wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami. Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Ciasta wegańskie różnią się oczywiście smakowo nieco od tych standardowych

mecooks
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 350

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 206

Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki(...)należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki

Poezja smaku
Bakaliowa rolada z jabłkami 261

jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu. 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa(...)się gniazd nasiennych. Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka

https:KKuchniaMniam
Ciasto bananowe z czekoladą 122

przepis na ciasto bananowe z czekoladą wpisują na listę ulubionych. Spróbujcie i Wy. Składniki: 3 dojrzałe banany pół szklanki cukru trzcinowego muscovado 1 jajko klasy M 50 g masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki mąki pszennej 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  70% Pantagruel Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany(...)wcześniej przesiać). Wszystko mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki (standardowa keksówka, u mnie wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką, ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Rady: Wierzch ciasta warto delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w ten sposób będziemy kontrolować pęknięcie, ja dziś tego nie zrobiłam). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około Czas

Słodkie okruszki
Najszybsze ciasto kakaowe z truskawkami 134

wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników(...)pieczenia. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. ;opcja pieczenia góra/dół. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem truskawek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki szerszą częścią do dołu. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni C. Jest upieczone, gdy wbity w nie patyczek nie jest oklejony ciastem. Zaraz

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania