ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:978/2544)

CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 243

cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wody Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej herbaty z dwóch torebek ½ szklanki mocnego alkoholu (np. brandy) Przesiewam mąkę i mieszam ją z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam(...)ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około   45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki na przygotowanie lukru, którym polewam   wystudzone

W kuchni Karmel-itki
Orzeszki czekoladowo - orzechowe 75

orzechów laskowych 1 budyń czekoladowy bez cukru 60g 0,5szkl. cukru pudru 1 duży cukier waniliowy 32g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 1 jajko kilka łyżek nutelli (użyłam domowej z tego przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html) Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam(...)miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki wkładałam do nagrzanego

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1349

szklanki 3 jajka cukier waniliowy pół opakowania (8 g) proszek do pieczenia pół łyżeczki Zaczynam od jabłek z nimi najdłużej. Obieram, kroje w kostkę i wrzucam do garnka i gotuję pod przykryciem do  puszczenia soków. Następnie odlewam całą wodę i dalej gotuję już bez pokrywki, dodając cukier i cynamon. Gdy już jabłka będą bardzo miękkie najczęściej biorę(...)będą w miarę gęste (zrobi się mus z kawałkami jabłek). Teraz zabieram się za ciasto (choć najlepiej zabrać się za to jak jabłka się gotują, będzie szybciej).   Ja do zagniatania używam maszyny. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wrzucam 3 żółtka i masło. Całość zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę

Kuchnia Viki
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 270

lśniąca, bez odrobinek cukru. Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Truskawki przekroić(...)Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Rolada Żyrafa 370

pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie: Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia. Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. : Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę przesiewamy

Czerwona Porzeczka
IDEALNA BEZA WŁOSKA 294

stworzy Wam żadnego problemu! Koniecznie poczytajcie! BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka(...)ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista. Spróbujcie

Ostra na Słodko
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 167

ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka mocnej czarnej kawy 1 szklanka płynnego(...)jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę 1/4 szklanki miodu Składniki na krem z serka śmietankowego: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g serka śmietankowego ½-1 szklanka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą

karmelowy
Kruche ciasteczka z czekoladą lub bezą lub jednym i drugim 177

wtedy ciasteczka się nie „rozleją” tylko zachowają swój kształt. Ja piekłam ciastka na dwa razy. Teraz możemy przygotować bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitego dodajemy łyżka po łyżce cukru, ciągle miksując, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Żeby było mi łatwiej nakładać przełożyłam bezę do rękawa cukierniczego, a raczej woreczka trójkątnego(...)obcięłam w nim końcówkę. Czekoladę wstawiłam do ceramicznej miseczki i roztopiłam w kąpieli wodnej. Gdy ciasteczka są ostudzone dekorujemy je dowolnie czekoladą i/lub bezą. Ja zostawiłam też kilka bez niczego. Oczywiście możecie nakładać bezę łyżeczką, ale zdecydowanie łatwiej jest ją wyciskać z woreczka. Natomiast czekoladę nakładałam właśnie łyżeczką. Nie oceniajcie moich zdolności artystycznych wiem, że nie są najwyższych lotów

Relaxtime
Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) 147

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo tego pyszne i słodkie :)   100 g pełnoziarnistej mąki teff 25 g mąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki(...)wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto marchewkowe 191

budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.  Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Domowy sękacz 268

cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)soli i cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 206

dość duże,wyszło mi ich 15 ale jak macie mniejsze foremki to wiadomo,że grzybków będzie więcej. SKŁADNIKI CIASTO 4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 250g śmietany kwaśnej 18% 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i 125g margaryny) 1 łyżka cukru waniliowego KREM *jeślichcecie(...)podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką) wstawiamy na 45 minut do lodówki. Foremki stawiamy do góry dnem. Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki. Foremki oprószamy lekko mąką. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy foremki ciastem. pieczemy do lekkiego zarumienienia w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rustykalny chleb orkiszowy 148

mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę i ostrożnie przekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku " class(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy chleb i pieczemy 10 minut , po czym zwiększamy temperaturę do 220 C i pieczemy jeszcze 30 minut . Gorący chleb wykładamy na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia . Potem już tylko masełko , miodek …i obcy

Ogrodnik w podróży
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 217

bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto(...)Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy

Słodkie okruszki
Pychotka jabłkowo-orzechowa 186

gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką nowoczesności, tym przepisem walczę w konkursie swojej ulubionej firmy  #beko o swoje marzenie, trzymajcie kciuki za mnie a #ciastojakzobrazka   upieczcie może na Nowy Rok ? nie pożałujecie ! Duża blaszka 25/40 cm Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Masa jabłkowa(...)cukier, miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca taka jak na bezę, wtedy dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie na najniższych obrotach miksujemy aż do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany, ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy 30 minut w temp

Wanilia i Kardamon