ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:866/2544)

PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 196

elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 20 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony piernik zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie przygotuję(...)równe części, następnie przekładam wystudzonym powidłem. Ostatni kawałek piernika kładę spodem do góry, żeby góra piernika była równa. Tak przygotowany piernik zawijam w folię aluminiową (można w papier do pieczenia), kładę na nim deseczkę (można położyć deskę do krojenia, tylko cienką i nie za ciężką), dodatkowo na deseczkę kładę grubszą książkę. Następnie piernik wstawiam do lodówki na około

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka z pianką i kruszonką 159

Ciasta z jabłkami piekę dość często.  Jabłka dostępne są przez cały rok, smacznie komponują się z wieloma zestawieniami... tym razem klasyczna szarlotka z bezą i kruszonką. Tą podstawową wersję od czasu do czasu lekko modyfikuję - poprzez dodanie domowych śliwek z syropu, skórki z pomarańczy, bakalii... A Wy z czym ją podacie

Z Hrabiną w kuchni
Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci 163

dalej jest miękkie, słodkie i po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu nad kremami, biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki według uznania Przygotowanie Na początku oddziel białka od żółtek . Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Rozgrzej

Rozdomowiona
Muffiny podwójnie czekoladowe 148

mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy posypką i ciemną czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Szarlotka 287

Podstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka , którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna! - bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek - bez podpiekania spodu - tylko 6 składników Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest

AniaGotuje.pl
Chleb pszenno - żytni 148

mięciutki środek. Ten upiekłam za jednym zamachem w dużym naczyniu. Jeśli nie macie dużego to podzielcie ciasto na dwa naczynia lub po prostu zróbcie jeden z połowy składników i skróćcie czas pieczenia do 30 minut z pokrywką i do 30 bez. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciastka francuskie z marmoladą 241

polecają się z marmoladą i już! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki marmolady brązowy cukier Przygotowanie: Rozkładam ciasto francuskie na blacie, smaruję marmoladą, zawijam w rulon i kroję lekko skośnie jak kopytka. Posypuję dodatkowo cukrem, piekę w temp. 200 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół około 15-20 minut do zarumienienia się ciastek. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
DIETETYCZNA PASCHA 247

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele

Kuchnia MagdaLeny
BABKA PIASKOWA 176

Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić

Słodki Zakątek
Muffinki pomarańczowe 194

pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, po czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu dowiecie się jak zmiksować ciasto bez bałaganu. #beko   #ciastojakzobrazka

Passions hobbies life
Grissini z makiem – włoskie paluszki 125

dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe) 164

bardzo by zmiękło i byłoby jeszcze trudniej je rozwałkować. Dlatego podczas pracy z jedną częścią ciasta, pozostałe muszą czekać w lodówce. 5. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i 170 stopni bez termoobiegu i wkładamy obie blachy na raz do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 6. I gotowe

Kawa z mlekiem
CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 164

drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę

Mała w garnku miesza
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 156

rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia. W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie

OliveandThyme
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 154

waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij

codojedzenia
Sernik z brzoskwiniami 171

ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru

To co kocham
Ciastka z nektarynką 141

przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
baranek wielkanocny 133

żółtku. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu(...)używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pancakes z malinami 157

opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano

Moja Galeria Smaku
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!) 39736

minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej na najniższym poziomie piekarnika. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wyrobione ciasto można bez problemu zamrozić i długo przechowywać. Wystarczy je potem rozmrozić, rozwałkować i upiec. Smacznego

maniapieczenia
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 181

chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi

Kuchenne Wariacje
pizza sycylijska 204

miejsce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blaszkę. składniki na wierzch: 4 pomidory 2 łyżki kaparów 20 oliwek bez pestek 100 g sera żółtego oregano sól, pieprz wykonanie: Na cieście układamy pomidory pokrojono w cząstki, oliwki, oraz opłukane kapary. Posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 min. w 200 st. C a następnie posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie babeczki z fetą 174

ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki. 4.  Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza to, że się przypala i trzeba wyciągnąć babeczki wcześniej. Babeczki bez problemu wyskakują z formy. Wystarczy lekko podważyć je widelczykiem

Trzeci talerz
Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne 165

maślany smak ciasta po upieczeniu. Jajko - najlepiej prosto od kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez jajka ale ja jajko używam i używać będę. Cukier - tylko cukier puder. Zwykły cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście). Wyrabiać - jak najszybciej, żeby masło się nie rozpuściło

CookYourself
Szarlotka! 222

pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35-40min.  Polewa - Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią ciepłe ciasto. Jak napisałam wyżej - pierwszym razem ciasto jedliśmy bez polewy

Chocolate Stop Tempting
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 558

miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman

Szefowa kuchni
Nocny drożdżowiec 350

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół). Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru

upichcic
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 221

dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki

Basia w kuchni
Bajgle w wersji slow 191

cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w   lipcowej piekarni  razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga   Gotuje bo lubi .  Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Liebster Blog Awards 161

Skłonił mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2.     Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze

Mania Gotowania
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ WŁOSKĄ 216

wymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie na przygotowanie tarty cytrynowej z bezą, nie musimy iść koniecznie do cukierni, zamawiać z pracowni... Zakasajmy rękawy i do pracy! Przepis pojawił się kiedyś na poprzedniej odsłonie naszego bloga. TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ (forma(...)bezę 4 białka 300 g drobnego cukru 60 ml wody Sposób przygotowania Zaczynam od spodu. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Zimne masło siekam z mąką pszenną, dodaję cukru pudru i rozcieram w palcach na masę przypominającą mokry piasek. Dodaję żółtka i ugniatam szybko gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję łyżkę lub dwie zimnej wody. Owijam ciasto folią

W kuchni Karmel-itki
Chaczapuri megruli 265

wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku albo smażenie ich na patelni. W Gruzji tradycyjnie przed włożeniem chaczapuri do pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasto po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy

PatiGotuje
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 296

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić

W kuchni u Moniki