ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:852/2544)

Paszteciki z serem, papryką i pieczarkami 155

pokrojony w większą kostkę ser i drobno pokrojony por, mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (farsz nie ma być mdły). Wyciągamy z miski nasze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części, tak by utworzyć dwa długie pasy. Na każdy nakładamy farsz, zostawiając wolne brzegi(...)ostrym nożem w poprzek co około 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia

Słodkie okruszki
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 159

pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru(...)jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką

Anioszek w kuchni
Ciasto MLECZNA kanapka 677

FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MLECZNA kanapka Składniki: Ciasto: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 100ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka(...)100g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną

Mała Cukierenka
Chleb tostowy 176

wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje(...)wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Kuchenne Wariacje
kruszonkowe ciasto z agrestem 134

owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżki oliwy 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek + 2 łyżki kakao pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 budynie waniliowe ponadto: ok 500 g agrestu tłuszcz do blaszki cukier puder do obsypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać(...)gładka i lśniąca, delikatnie wmieszać budyniowy proszek. Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową. Lekko ugnieść, wysypać agrest. Na owocach rozłożyć pianę z białek. Na wierzch wysypać drugą część ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, piec ciasto ok 45 minut. Po wystudzeniu wierzch oprószyć cukrem pudrem

6niebo
MIGDAŁOWA SZARLOTKA 165

Ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt jest szarlotka. To takie banalne, jednak ja uwielbiam jabłka, bo są polskie, łatwo dostępne, nie przemierzają tysięcy kilometrów zanim je kupię i są bardzo smaczne. Zawsze mam je w kuchni, do jedzenia na surowo, do pieczenia, do surówki i do ciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj

Dietolog
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 174

cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić

My simple kitchen
Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem 219

warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia (na minimum 15 minut). Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w dwóch naczynkach do zapiekania. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałeczki i układamy(...)tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego. Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 208

prostej: konfektu. Czyli małych wypieków, takich w sam raz na raz . Migdałowe ciasto na białkach, krótko pieczone w wysokiej temperaturze, przybiera apetyczną złoto-brązową barwę i staje się chrupiące, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące. Sylwestrowa zabawa nie może się obyć bez kransekage - o dwunastej przegryza się je do szampana.  Klasycznie w Danii używa się masy(...)przygotowywania czego innego... Ale każdy, kto choć raz odwiedził ten najbardziej wysunięty na południe skandynawski kraj, wie, że jego mieszkańcy migdały traktują jak dobro narodowe na równi z ciastem duńskim (tutaj zwanym wienerbrød ; tak dla ułatwienia). Kransekage konfekt Składniki: (na 40 sztuk) 310 g surowego marcepanu (kranse xx) 155 g cukru 50 g białek dodatkowo: 10 orzechów laskowych 5 migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 159

kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka(...)budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę

Walijskie Pichcenie
Domowe krakersy 193

pomidory z oregano), kminkowe i solone, można zrobić wędzone (z papryką wędzoną), z cebulką i jakie tylko chcecie :) Składniki: - 1 i 3/4 szklanki maki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/2 łyżeczki soli, - 1/3 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, opcjonalnie: - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - szczypta czosnku suszonego, - 1/3 łyżeczki oregano suszonego. - kminek, -ew. sól gruboziarnista do posypania. Wykonanie: Jeśli(...)misek wsypujemy po połowie składników, do jednej dodajemy dodatkowo koncentrat, czosnek i oregano. Ze składników w obu miskach wyrabiamy gładkie ciasto (gdy potrzeb dosypujemy mąki). Ja przyznam się, że robiłam w robocie Kitchen Aid, zrobiłam jedno ciasto bez dodatków, podzieliłam na dwie części i do jednaj dodałam koncentrat z oregano i czosnkiem ponownie wyrabiając. Ciasto musi być gładkie

Co na wege obiad?
mazurek z orzechami i bezą 131

każdej krawędzi. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z odciętych kawałków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy je do ciasta (możemy przyklejać białkiem) tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na wierzch ciasta: ok. 2-3 łyżki dżemu lub powidła 1-2 garście orzechów włoskich 3 białka(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu. Po upieczeniu możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane 88

“Melting Moments” to tłumacząc na polski “Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche , waniliowe ciasteczka mają taką nazwę. Po prostu rozpływają się

Moja Delicja
Kolorowe muffiny 165

składniki - oprócz sody! Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek.  Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.  Bon appetit!  Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia(...)czekolada lub krem, jak u mnie.  Czekolada: 3/4 szklanki posiekanej czekolady + 1/4 do posypania muffin (3/4 dodać do suchych składników, resztą posypać muffiny przed pieczeniem). Krem: Najbardziej popularny krem do muffin robi się na bazie masła i barwników. Jest to krem, który ładnie się trzyma, jednak mi nie odpowiada zarówno smakiem jak i swoją "ciężkością."  Polecam

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania