orzechy pokryły się masą miodowo-maślaną. Ściągamy z ognia Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić. Spód studzimy(...)takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta. Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. KREM Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały. Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem. 1,5 szkl orzechów włoskich mielimy. Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce(...)Składniki: Kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700, typ750 dałabym 550g - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej
Smaczne Zdrowejest włoska beza, czyli zaparzone z cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą bezę. Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało! Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar białek, więc ciasto z bezą to okazja, aby ich się pozbyć. Owocowe tarty jemy z lodami. Do tej pasowały(...)Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o średnicy 25 cm. Nakłuj spód widelcem, brzegi obłóż aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut. Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp
codojedzeniapierwszej kolejności upiec bezę, odłożyć ją delikatnie do wystudzenia, a blachę wykorzystać do przygotowania ciasta. Piekłam w blaszce 33,5x23,5cm Składniki: kruche ciasto: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 żółtka - 30g ksylitolu lub cukru - 8g ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 laskiej łyżeczki proszku do pieczenia W misie(...)była ona niezbędna... Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, przyklejamy do niej papier do pieczenia, wykładamy masę bezową i równo rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Po upieczeniu wystawiamy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Smaczne Zdrowekiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal(...)kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie
Food Squarepyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu. Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO: 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki) 100 g masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód z blachy i studzimy. 2. Jeszcze raz wykładamy blachę papierem i robimy bezę. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno
karolgotujemożna również wyrobić ciasto ręcznie. Osobiście nigdy nie wyrabiałam i nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, nawet wtedy gdy używałam pszenicy, a ciasta zawsze wychodzą super. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki(...)cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej gdy jest taka potrzeba. Ciasto powinno wyraźnie podrosnąć. Ja swoje wstawiam do zimnego piekarnika, wówczas jeszcze trochę podrasta. Piekarnik nastawiam na 200*C i piekę ciasto ok.30-35 minut . Gdy wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy troszkę krócej. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowewręcz bezczelnie proste, bo większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Ciasto wychodzi wilgotne, długo zachowujące świeżość i bardzo delikatne w smaku - no w końcu jogurtowe! Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 250g(...)połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka
Grunt to przepis!pianę dodając cukier. Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc
Kulinarny karnet Christopherapamiętali aby składniki miały tę samą temperaturę i odpowiednio długo utrzecie masło. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis. Ciasto: 300 g miękkiego masła lub margaryny 6 jaj 1 szklanka cukru 2 i 1/4 szklanki (300 g) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 mielonych migdałów lub drobno posiekanych płatków migdałowych (polecam od Skworcu(...)ostrożnie mieszamy z powstałym ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy migdały, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto z migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 30 minut. Podobnie postępujemy z ciastem makowym i kakaowym. Jeśli
Cynamonowe szczęściesię długiego wyrabiania ciasta. Wkładam do lodówki na godzinę . Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut. Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce cukier i jak się(...)lśniąca. Porzeczki obieram, myję i osuszam. Mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na ciepłe ciasto. Dodaję bezę, na nią ścieram resztę ciasta i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na temp 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Ciasto wyjmuję i studzę
wesoła kuchniadajcie 1 szklankę) 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki cynamonu Czekoladowe ciasto z malinami – mokre składniki: 1 szklanka zaparzonej kawy / inki lub po prostu ciepłej wody 1 łyżka octu jabłkowego, malinowego lub innego ⅓ łyżka oleju rzepakowego Czekoladowe ciasto z malinami – dodatkowo: garść świeżych malin (lub banan, truskawki) płatki kokosowe(...)kwadratowej, serduszkowej, poszerzanej keksówki) wkładamy papier do pieczenia i wyrównujemy (do silikonowej nie trzeba). Wlewamy ciasto i wtykamy w nie równomiernie maliny. Posypujemy wierzch płatkami kokosowymi/migdałowymi, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Przechowujemy w temp. pokojowej. Post Czekoladowe ciasto z malinami w 10 minut – bez jajek i nabiału pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakułyżeczki proszku do pieczenia Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć(...)rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.) Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - dodatkowe informacje: (*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Można go zastąpić masłem lub margaryną
Di gotuje