ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:447/2544)

Babka hrabina 107

ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć(...)sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam z następnym. Ciasto trzeba złożyć ponownie tak, aby wyglądała jak początku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babkę razem z papierem ponownie przełożyłam do blaszki, w której się piekła i wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy babka się ścisnęła, przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam

Waniliowe Improwizacje
Krajanka cynamonowa ze śliwką 87

mąki pszennej razowej  70 g mielonych migdałów lub orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  do przełożenia: 300 g suszonych śliwek  1 płaska łyżeczka cynamonu  ok. 1/2 szklanki wody  Przygotowanie: Z mąki, zimnego masła i pozostałych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.  Śliwki zalewamy wodą (mniej więcej pół(...)miksujemy z dodatkiem cynamonu.  Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.  Rozwałkowujemy jedną część i układamy na blaszce. Rozsmarowujemy śliwki i układamy na masie drugą część ciastaPieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do (180 st. bez termoobiegu), Ciasto powinno się

bistro mama
ciasto śnieżny puch 330

składniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z bezą i migdałami 215

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje.  SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4235

Jest to ciasto bez którego nie mogą odbyć się żadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :) Składniki na średnią prostokątną blaszkę: Ciasto : 3 niepełne  szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 1/2 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany(...)aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę. Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
BAJADERKI 228

przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie(...)obtoczenia) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło oraz gorzką czekoladę. Resztki ciast drobno kruszymy do miski. Dodajemy powidła, kakao oraz posiekane bakalie. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko z czekoladę oraz masłem i dodajemy alkohol (ilość zależna od gustu). Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, ciemnej masy. Próbujemy masę - jeżeli jest mało słodka, to możemy dodać cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
jabłkowiec z bitą śmietaną... 158

posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 188

zaczęłam piec makowce i tak mi zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez(...)dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Dwie foremki o wymiarach 26x30 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy placki przez 20 minut w 170 st.C bez nawiewu. Przekładamy wraz z papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy trochę do kubeczka, gdzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Seromakowiec 157

chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia. Ułatwi to krojenie :) Smacznego

Kulinarne przygody
Piernikowa rolada z czekoladowym kremem 64

mąki pszennej 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao 250 serka ricotta 3-4 pełne łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka dokładnie miksujemy aż będą “puszyste”. Ciągle miksując(...)połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy naszą masę i rozprowadzamy ją na prostokąt około 30 na 37-38 cm (nie musi być dokładnie). Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 st piernika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy 10 min. Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę. Z góry ostrożnie ściągamy nasz papier i zwijamy

Słodkie okruszki
Bezy 104

zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych. Składniki: 5 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno, lecz uważać aby ich nie przebić. Dodawać stopniowo najlepiej(...)łyżce pozostałe składniki cały czas miksując po każdej na najwyższych obrotach miksera. Wyciskać szprycą małe kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.130°C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temp.do 120°   i piec jeszcze około 40 minut. Jeśli chcemy żeby były wilgotne w środku nie zmniejszamy temperatury i pieczemy je trochę

Pysznie & Pięknie
Grissini, czyli drożdżowe paluchy 184

Grissini, czyli drożdżowe paluchy to smaczna, zdrowa przekąska. Bez ulepszaczy, spulchniaczy i innych szkodliwych dodatków. Bardzo łatwe do zrobienia nawet przez najmłodszych i ulubione przez

dolcevitainmykitchen
Torcik bez pieczenia z masą z kaszy mannej 151

Torcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, w czasie rodzinnych świąt oraz jako niedzielny deser. Składniki potrzebne na torcik bez pieczenia ok. 300 g prostokątnych herbatników pół filiżanki(...)również nasączamy kawą. Tak samo robimy z masą czekoladową. W ten sposób powstaje torcik z czterema warstwami masy. Jako ostatnią układamy warstwę herbatników i torcik wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z pojemnika najlepiej odwracając go do góry dnem. Wierch naszego ciasto można polać czekoladą lub ozdobić bitą śmietaną. Świetnie smakuje z dodatkiem czekoladowych płatków śniadaniowych. (function(){ c3eq=document.createElement("script

Gotujemy i jemy
Chleb na zakwasie z oliwkami 140

pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni

Marder&Marder Manufacture
Świąteczny PickUp z piernika 84

oderwać kawałek i rozwałkować jeden placek na grubość 5 mm. Wyciąć z niego "podstawę pickup-a". Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć z niego pozostałe elementy pickup-a. Układać je również na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania