Beza o smaku czekoladowym ze śmietaną i malinami - niebo w gębie. Najlepiej smakuje od razu po udekorowaniu. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L
UgotowaćSKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego DODATKOWO: ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski(...)następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki
w mojej kuchnidługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania(...)masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam
Malowane smakiemjagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki(...)wyrobic gladkie,lsniace ciasto.Trwa to okolo 10 minut.Mozna zamiast 3 zoltek dodac 2 cale jajka,ale z samymi zoltkami ciasto bedzie delkatniejsze.Calosc przykrycfolia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowki. Rano,pol godziny przed planowanym pieczeniem wyjac ciasto z lodowki,zeby sie ogrzalo W tym czasie przygotowac jagody.Dokladnie przebrac,umyc i osuszyc na papierowym reczniku.Suche jagody wmieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Torcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi. Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano
Ostra na SłodkoW weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach
Be Fit Be StrongBiszkopt owsiany to zdrowa wersja biszkoptu dla wszystkich. Szczególnie bliska stanie się jednak zapewne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy nawet celiakią. O zaletach mąki owsianej
Z notatnika dietetykaDzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w
Healthy food explorerPrzepyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Pankejki kefirowe z bananem. Są bardzo sycące, a dodatek banana wewnątrz to świetna niespodzianka dla maluchów. Możemy podawać je z
Natka PietruszkiOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i
Ostra na SłodkoCzasem w życiu potrzebny jest minimalizm, skromność i rezygnacja z przepychu :) Taki właśnie jest nasz dzisiejszy przepis czyli nasze pierwsze eksperymentalne brownie. Żeby było wiadomo, kto
Candy PandasTakich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką
Smakołyki BerenikiKrajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na
kulinarnyJaPrzepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i
Smaczne Zdrowe