Dzisiaj proponuję Wam pastę z papryki. Idealnie nadaje się do różnych mięs, wędlin, kanapek. Pasuje również do makaronów. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Teraz
To co lubię - gotuję i polecamJest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka
Ostra na SłodkoFIT muffiny bananowe to coś co za mną już długo chodziło. Muffinki są bez glutenu, jak również bez laktozy. Są bardzo aromatyczne wilgotne
SMYKWKUCHNICiasteczka cytrynowe to było takie ekspresowe objawienie. Zobaczyłam je na instagramie i praktycznie od razu zabrałam się do roboty. Bazą ciasteczek jest ciasto kruche. Ale nie
RelaxtimePyszny, mokry, pełen chrupiących płatków migdałowych i słodyczy śmietankowego sera i polewy z białej czekolady. Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed
LatosiowydomKotlety schabowe bezglutenowe na obiad . Dzisiaj propozycja obiadowa na jedno z ulubionych dań Polaków, czyli kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc schaboszczak. Ale tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGorąca czekolada ze złotą pianką i niezwykłe produkty od GoodMiód Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam. Idealna na deser, idealna jako dodatek do ciast (polecam Wam moją czekoladową
Słodkie okruszkiPrzepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne
Tajemnice SmakuDziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast
Be Fit Be StrongKuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przepis na bardzo proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini. Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to
Healthy food explorerCo myślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki
Podróż w kulinariaPrzychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie
W kuchni Karmel-itkiwypieki. Nie wyobrażam sobie ich bez makowca! W tym roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto: 250 g maku(...)połączenia składników. W drugiej misce do zmielonego maku dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie do maku stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Później całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C do tzw suchego patyczka (około 40-45 minut). Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przecinamy na pół. Kiedy
PatiGotujemiesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku. Składniki(...)Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Miskie z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na placek wielkości blaszki (30x40 cm). Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, na wierzchu układamy
Smakowity Blog Kulinarny