ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma(...)kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem. The post Crumble z jabłkami bezglutenowe appeared first
codojedzeniałóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu(...)ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieserem w postaci tego smakołyku i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak. Także wyciągajcie ze spiżarni buraki albo(...)oleju (0,5 szkl.) 200 g gęstego jogurtu naturalnego (niepełna szklanka) 250 g mąki pszennej (1,47 szkl.) 120 g brązowego cukru (0,55 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany
Słodko-Słony Świat Ilonychleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki(...)masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny
kolorowotorcikoworobią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego cukru, miodu(...)cukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić(...)naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko
Kuchnia Pokoleńbananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne
Bulliorozwałkowaniem ciasto musi być schłodzone(!); w przeciwnym razie masło rozpuści się w cieście i całość będzie bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie). Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować(...)pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec
Ugotowaćbez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut
Ala piecze i gotujebrzoskwiniami … I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków! I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania! Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało. Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem! SKŁADNIKI : CIASTO : - drożdże – 50 g - cukier – 1 szkl - cukier waniliowy(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA : Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając
Ostra na Słodkododajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek. Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno(...)ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Pycha! Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady. Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady . Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka
Ostra na SłodkoSkładniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka zwykłego cukru – kilka
I LOVE LIFEKochani, mam nadzieję, że po Świętach czujecie się super- wypoczęci, zrelaksowani i tryskacie życiową radością . Haha , a tak na poważnie- to mam nadzieję, że
Domowe ciastaTort – Beza Pavlova to idealny i popularny deser na każde przyjęcie. Tort – Beza Pavlova jest pyszną, miękką, delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i
Smaczne Potrawy