ekspresowe ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Oprócz moreli można dodać jakiekolwiek inne owoce a nawet upiec je bez owoców (wtedy polecam w keksówce). *foremka 25*34 cm Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier a później wrzucać po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania wlać oranżadę i olej, dodać też skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w 180*C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafigi 3 śliwki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem. Jajka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, a następnie partiami dodawać mąkę. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut(...)niektóre przepisy, choć kuszą mnie ogromnie, czekają całymi latami na wypróbowanie. Inne po prostu rozgaszczają się w mojej kuchni natychmiastowo, robią się wręcz same. Tak było z tym ciastem - kilka minut roboty, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku(...)dokładnie miksując. Następnie cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy zmieszane uprzednio razem: obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170 z termoobiegiem). Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą
Poezja smakuilość mąki kukurydzianej Wykonanie pysznych małych serniczków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Wylepianie foremek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, ciastem wylepiamy metalowe foremki na tartaletki, nakłuwamy widelcem i leciutko oprószamy mąką kukurydzianą. Następnie układamy na blaszkach do pieczenia. Ja dodatkowo z ciasta wykroiłam kilka ciasteczek do dekoracji. 3. Masa serowa(...)budyń w proszku, mąkę kukurydzianą, ser i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. 4. Do pieczenia: Tartaletki napełniamy masą serową. 5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do ładnego zrumienienia się. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. Ciasteczka piekłam 10 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Gotowe podajemy. Smakują i ciepłe
Izabelawkuchniciasto 4 jajka (rozmiar L) 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g) 3 łyżki śmietany 18% (90 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez(...)jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut
Ugotowaćpołączą. Formę keksową smarujemy przy użyciu pędzla magiczną pastą (włącznie z krawędziami foremki). Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Zapach wanilii nie ma sobie równych. Jest zakorzeniony w naszych umysłach, jako(...)Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty . Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia, że ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe i dosyć
mojewypiekiinietylkorównież bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza, piekła nie ma! Składniki na 3 porcje (6 gofrów takich jak na zdjęciu). Jedna porcja bez dodatków to około 212kcal, B: 4,7g, T: 3,2g, W: 42,1g. Składniki: – 2 banany – 190ml napoju roślinnego (kokosowego/migdałowego(...)ulubione owoce, ksylitol w pudrze, złoty brokat Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z ulubionymi owocami i ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Wegańskie gofry z 3 składników FIT pochodzi
Be Fit Be Strongrównież bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. A co z dodatkami? Hulaj dusza, piekła nie ma! Składniki na 3 porcje (6 gofrów takich jak na zdjęciu). Jedna porcja bez dodatków to około 212kcal, B: 4,7g, T: 3,2g, W: 42,1g. Składniki: – 2 banany – 190ml napoju roślinnego(...)ulubione owoce, ksylitol w pudrze, złoty brokat Płatki mielimy na mąkę. Łączymy miksując z napojem i rozgniecionymi bananami na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy z ulubionymi owocami i ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Wegańskie gofry z 3 składników FIT pochodzi
Be Fit Be Strongszkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy), 2 budynie śmietankowe, 7 białek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę
Passion of CookingNadzienie: pół słoiczka powideł śliwkowych Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta cukier do posypania *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej wyrabiać za pomocą miksera z hakiem *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy(...)Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm *** *** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy delikatnie powidłami śliwkowymi *** *** Na to kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią powideł *** *** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę powideł. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już
Blog z ApetytemZnane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi
cucinareZnane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi
cucinareklejące). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). wykrawamy dowolne wzory. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności
Słodkie okruszkiprzecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć(...)połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy
Słodkie Przyjemnościwyjątkowy przepis na jedno z najlepszych ciast – tortów, najlepszy jaki możemy sobie wyobrazić. 8 marca moja mama świętuje podwójnie, gdyż dzisiaj są jej imieniny, więc nie mogłam przygotować nic innego! Czy jest coś lepszego od połączenia bezy, śmietanki, kajmaków i bakali? Wątpię Składniki na bezę: – 190g drobnego cukru – 4 białka, o temp. pokojowej – szczypta soli Dodatkowo(...) wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okręg (używając np. dużego talerza) i wykładamy na niego pianę, dorównując ją do narysowanego okręgu. Boki bezy formujemy za pomocą łyżki ruchami z dołu do góry. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 3 godziny. Studzimy w piekarniku
Be Fit Be Strong