ciast - 9500 przepisów (strona:227/634)

sorbet truskawkowy 532

składniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2 140

Można to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka  ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza(...)pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy w drobną kostkę zasypujemy owoce cynamonem połowę ciasta wykładamy na spód małego naczynia żaroodpornego następnie wykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta jaglana ze szpinakiem i kurczakiem 171

kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika(...)około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy wg. smaku kurczaka i ser kroimy w kostkę na wypieczone ciasto wykładamy szpinak, kurczaka i ser ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 140

Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około(...)drugiej mokre składniki  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało się kleić to dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe bagietki z pomidorami 151

się pomidory 1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, jaja, oliwę oraz rozczyn wody z drożdżami, zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy drobno pokrojone pomidory, wszystko razem zagniatamy. Miskę z ciastem szczelnie zakrywamy folią do żywności i zostawiamy na godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. 2. Blaszki wykładamy(...)papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, blat kuchenny posypujemy obficie mąką razową i formujemy trzy podłużne bagietki. Układamy je na przygotowanej formie do pieczenia, pozostawiamy bagietki do ponownego wyrośnięcia na ok.30 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, wkładamy wyrośnięte bagietki, czas pieczenia ok. 30 minut. Gotowe pieczywo studzimy na kratce kuchennej

Apetyczna babeczka
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 218

breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie to ciasto

Zofiana
Cruffiny z różą 106

kiedy nie chce nam się przygotowywać porządnie do spania i pragniemy jedynie walnąć się w futerale na łóżko. A kulinarnie jak zrobić dzień dziecka? Na przykład otwierając opakowanie gotowego ciasta na croissanty. Cruffiny  zawładnęły moimi myślami od kiedy na Instagramie trafiłam na zdjęcia cronutów u Łukasza z food2 . Jednak pomysł smażenia już i tak dość tłustego ciasta półfrancuskiego wydał(...)roślin. I tu pojawiają się cruffiny- wypiekane  w piekarniku nie wydają się aż tak wielką groźbą. A poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk)   1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę

les mirabelles
Chleb z jabłkiem i bananem 185

mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna typ 750) 300 g wody, 220 g rozgniecionego na papkę banana(...)soli łyżka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około 5 minut. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. miód rozpuściłam w wodzie  Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 min. Dopiekamy

Proste Potrawy
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 191

łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Budyniowe ciasto z rabarbarem 188

Nieustające love dla rabarbaru, przynajmniej z mojej strony. Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb razowy na zakwasie 214

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chciałam upiec ten chleb około miesiąc temu, ale ponieważ ciasto mi nie wyrosło wystarczająco - nie upiekłam go. Dziś ponowiłam próbę Pomyślałam, że spróbuję zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je na noc - w temp. ok. 15 stopni. Zaczęłam ok. 21.50 Przesiałam(...)połączenia się składników. Dlaczego? Chleby razowe zbyt długo wyrabiane kruszą się i są zbite. przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, rozciągnęłam na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę. Ponownie przełożyłam do miski, przykryłam i odczekałam kolejne 20 minut. Gdy czas minął uformowałam owalny kształt i włożyłam do natłuszczonej

apetytnapieczenie
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 152

pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam(...)miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 6 h przed przygotowaniem cista). Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest nieco luźniejsze i mniej klejące. Odstawiłam całość łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Po tym czasie posmarowałam długą blaszkę 31x12x8 olejem i przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią aluminiowa

apetytnapieczenie
Kruche makowe gwiazdki 198

kruche makowe dinozaury, więc co kto woli.  Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego(...)cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h.  Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką

apetytnapieczenie
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 105

Kolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)drożdży instant, bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni

MamaOskarka