ciast - 9500 przepisów (strona:225/634)

Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki 313

Jest to ciasto, które robię co roku obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka(...)truskawek. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem

Aga w kuchni
koktajl ze szpinaku 126

składniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana

Domowy Smak Jedzenia
smoothie truskawkowo bananowe 105

składniki: 300 g truskawek 150 g banana 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu ok. 5 kostek lodu dodatkowo: truskawki i listki mięty do dekoracji wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 173

składniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA 150

serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest  - pierogowa fantazja, grzechu warta.  Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest  TUTAJ . Zaczynamy!!! Składniki na ciasto :  30 dag mąki  2 małe jajka(...)świeżego filetu z łososia  280 g sera ricotta  łyżeczka pieprzu cytrynowego  odrobina soli 170 g suszonych pomidorów z zalewy Sposób przyrządzenia:  Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min.  Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać ser, pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki

pieprzny smaczek
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 192

cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka(...)olej. Nie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.  W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.  Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy

upichcona
Tarta rabarbarowa z sosem jogurtowym 122

kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki lub reumatyzm. My nie jadamy zbyt dużo rabarbaru, mimo że uwielbiamy. W sezonie jakiś kompot, jakieś ciasto, czasem tarta. I tyle właściwie. Potem czekamy kolejny rok żeby znów poczuć ten przyjemny kwaśny smak. Dzisiaj więc mamy dla Was tartę. Co prawda nieco późno, sezon ma się(...)końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać rabarbar i skorzystać z naszego przepisu. A jak nie to na przyszły rok będzie. Ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie: 0,5 kg oczyszczonego rabarbaru

Marder&Marder Manufacture
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 1568

wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka,wlać drożdże i mleko, masło i wymieszać wszystko.Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.  Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować dżemem truskawkowym [ trochę zostawić do posmarowania upieczonego ciasta]. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt  rozwałkować c iasto na grubość(...)skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić

Moje domowe kucharzenie
BLINY GRYCZANE Z KAWIOREM I ŁOSOSIEM 201

kawior DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJ drożdże i cukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. ROZGRZEJ PATELNIĘ , spryskaj olejem, bliny nie powinny(...)tonąć" w tłuszczu, Wystarczy trochę oleju na dnie. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Tak jak pisałam wcześniej możesz je podać ze śmietaną, kawiorem, łososiem, tak na prawdę z każdym dodatkiem, który masz w lodówce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Orzechowe kluskowe potworki. 118

Kluski marchewkowo-orzechowe*; z truskawkami  *z masłem orzechowym  Dziwne mi kluskowe stworki powychodziły, najpierw dałam do nich kawałek żółtka i ciasto było fajne, ale mój mózg to mój mózg, chciał dać pół jajka, a nie tylko żółtko, bo tak często dawałam, inna konystencja, czy cuś, ale siłą logiki, ciasto było bardziej lepiące, tak, że albo mogłam podsypywać(...)podsypywać zanim by je ładnie uformowała, lub tak jak zrobiłam to ja, stwierdzić, że o takich kształtach klusek jeszcze nie jadłam, bez babrania, jedynie odrywając ciasto wrzucałam na wodę, i tak wyszły mi bardzo smaczne cusie ^^ Dzisiaj już lenię się w domu, bo przez moją szkołę już kłaczki kurzu przemykają xd :D Przepis: 60g mąki 1/2 jajka* średnia ugotowana

More food, love and dreams
Sernik bez pieczenia z truskawkami 8979

folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z truskawkami i masełkiem 211

mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, woda, 40 dag truskawek 10 dag masła, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.  2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami 182

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest(...)ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut

Kolizje Smaków
Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną. 212

oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy.   Śmietanę ubijamy(...)łyżce wrzątku, łączymy mikserem z ubitą śmietaną. Dodajemy garść posiekanych truskawek i ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao. Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii

BaRepas
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 165

Składniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie