ciast - 9500 przepisów (strona:235/634)

Pączki 145

zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć wyrobić. Gotowe ciasto można formować na dwa sposoby: 1/ Porcje ciasta nabierać(...)łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pól łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, i odłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką. 2/ Ciasto  rozwałkować na grubość około 1 cm , mocno podsypując mąką by się nie kleiło, szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Ja nadziałam pączki konfiturą po usmażeniu, w obawie że wypłyną. Użyłam do tego dekoratora do pączków

Na słodko lub wytrawnie
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 180

domu zmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-) Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można

Na słodko lub wytrawnie
Chleb Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia 144

cukru,  125g mąki pszennej. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe:   200ml ciepłej wody,  250 g mąki pszennej chlebowej,  100g mąki pszennej razowej,  9 g świeżych drożdży,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  łyżka oliwy(...)oliwek. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąki zmieszać ze solą, oliwą, zaczynem oraz starterem. Wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagniatać przez 10 minut (rozciągać i składać z powrotem do siebie) podsypując odrobiną mąki chlebowej. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę

Z miłości do słodkości
Domowa pizza 148

się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju(...)wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;)Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga, by ser dodać na kilka minut przed końcem pieczenia. Całość pieczemy 20-25 minut. Przyprawy na górę są dowolne: przyprawy do pizzy, suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Lawendowe Niebo
Bajaderki czekoladowo-orzechowe 137

Czasami zdarza się, że ciasto nie wyjdzie i przydarzy się zakalec. Prawdopodobieństwo zakalca wzrasta, gdy ciasto robimy dla kogoś i wiemy, że ten ktoś na to ciasto bardzo czeka. Zwłaszcza jeśli ma 7 lat i ciasto ma być urodzinowym tortem... Na szczęście drugie wyszło bez zakalca, ale pierwsze się nie zmarnowało. Podzieliłam na trzy części i zamroziłam. Dwie już wykorzystałam

bistro mama
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 115

Muffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto.  Składniki:100g miękkiej margaryny225g cukru dramadera2 jajka150ml jogurtu naturalnego5 łyżek mleka1 łyżka sody oczyszczonej275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się

W kuchni wieczorem
Tort czekoladowy z pomarańczami 128

prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek200ml soku ze świeżych(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę.Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy na kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy z cukrem. Dalej ubijając dolewamy sok, śmietanę kremówkę i ubite białka. Na koniec dolewamy żelatynę.Całość chłodzimy w lodówce.Kiedy

W kuchni wieczorem
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło(...)wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję mokrego piasku. Dolewamy wodę i siekamy dalej aż powstałe ciasto zbije się w kulę. Chowamy owinięte w przezroczystą folię spożywczą do lodówki na minimum 1 godzinę (do 24h).Po tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni, smarujemy formę na tartę

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 151

który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej z nim pracować. Polecam je na początek. Robi się szybciutko i prosto. Nad naan trzeba się troszkę pogimnastykować, żeby(...)chlebkówSposób przygotowaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem z hakami lub robotem z mieszadłem hakiem. Wyrobić rękami, żeby uzyskać gładką kulę. Odstawić w misce natłuszczonej oliwą lub masłem na godzinę, żeby ciasto odpoczęło.Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części (mnie więcej oczywiście). Każdy kawałek:- rozwałkować na prostokąt (mniej więcej) grubości 1-2mm- posmarować tłuszczem- zwinąć w rulonik- rulonik

W kuchni wieczorem
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 142

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane,  ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i  delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich(...)misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe

Moniki Smakołyki
Maślane rogaliki z ekologicznym dżemem truskawkowym Symbio 155

jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio1 szklanka mleka1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soliopakowanie suchych drożdży (7-8g)3 duże(...)pozostałego ciepłego mleka (3/4 szklanki) dodajemy masło, jajka i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli

Szefowa kuchni
Wytworny tort czekoladowy 130

blaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Po ostudzeniu ciasto

Słodkie Przyjemności
Faworki na piwie! 129

smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej.Ciasto dzielimy na mniejsze(...)kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką blacie, aby ciasto nie przywarło. Płaty kroimy w paski, w środku robimy nacięcia, przez które przeciągamy jeden z rogów.Faworki smażyłam w frytkownicy, w oleju nagrzanym do 180`C- 190`C, ale równie dobrze można to robić w szerokim rondelku. Smażymy z obu stron, wykładamy

Słodkie Przyjemności
Churros - na mój sposób 157

dzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!"Składniki:150 g masła3 szklanki wody3 szklanki mąkiszczypta soli3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią3 jajkaSposób przygotowania:Masło(...)wodę przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i szczyptą soli i mieszamy, do rozpuszczenia się wszystkich składników.Do rozpuszczonego masła wsypujemy partiami przesianą mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 156

tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z  pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce

Słodkie Przyjemności