ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:228/267)

Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 206

pozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25(...)dół. Masło kroimy w plasterki i układamy na cieście. Następnie rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni.   1/3 ciasta złożyć do góry, potem złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)Składamy tak jak poprzednio na trzy części

Aga w kuchni
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 165

tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy i wyrabiałam 10 minut na niskich obrotach. Już po wyjęciu ciasta zorientowałam się że nie dodałam startera. Wszystko wróciło więc do misy i po raz kolejny ciasto było wyrabiane, aż do dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje(...)podsypywałem mąkę ale wszystko zależy od konsystencji ciasta). Miskę wysmarować masłem lub oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe

Stare Gary
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 149

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W

ladykitchen
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 187

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova z żurawiną 236

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 455

    Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku

Smaczne Zdrowe
Wzywamy naturalne posiłki 197

Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między innymi właśnie w tych nieuprzątniętych zakamarkach ogrodu. O jednym z wielkich sojuszników(...)kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka

les mirabelles
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw

Anioszek w kuchni
Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi i suszoną morelą. 167

– Wikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy

Fill The Bowl
Warstwowy torcik ala Szarlotka 270

budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy

Domowe Torty
Sztuka kuchenna: makaroniki 166

Mamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 180

Byłam niedawno u psiapsiółki. Jak zwykle, przy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 146

nieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się  zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki drożdży Powyższe składniki są dopasowane do naczynie żeliwnego 4,5 litra. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15 minut ręcznie lub 10 minut robotem z odpowiednią końcówką). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć

Marder&Marder Manufacture
Duńskie bułeczki z makiem 185

Chwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów

Pożeraczka, czyli raz adobrze