Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka
Moja smaczna kuchniazawsze czuję potrzebę wykorzystania ich w jakiś sposób . Kotlety ziemniaczane są dobrym pomysłem, na taką reaktywację , w nowej smacznej formie . Chrupiące z wierzchu , mięciutkie w środku , pasują dosłownie do wszystkiego . Jeśli jeszcze podsmażymy cebulkę , dodamy jajko sadzone, sosik z pieczarek ( lub inny ) , to mamy kompletny i bardzo smaczny obiad . Na dodatek przez przypadek – wegetariański " class="wp-smiley" style="height(...)końcu , ostatni raz przegniatając ciasto , na tyle żeby się wmieszał . Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na oleju , aż zrobią się apetycznie złociste i chrupiące . Na koniec , kroimy cebulę w krążki i smażymy , posypując nią kotlety przed podaniem . Świetnie smakują z jajkiem sadzonym . Smacznego Post Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyczas temu i nareszcie został sfinalizowany. Warto było czekać na te smaki :) Składniki : ok. 200 g pieczarek ok. 400 g ziemniaków (masa przed obraniem) spora garść suszonych pomidorów (wzięłam dla koloru domową mieszankę czarnych i czerwonych) spora garść płatków migdałowych (jako element chrupiący) 1,5 łyżeczki chia 1,5 łyżeczki mielonego zielonego jęczmienia 3 łyżki oliwy łyżka lub dwie (zależnie
Weekendy w domu i ogrodzienajlepiej jakiś łagodny sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów 2 jajka Każdy plaster karkówki , rozbijamy najcieniej jak się da , solimy , pieprzymy i odkładamy na bok . Pieczarki i cebulę drobno siekamy , solimy , pieprzymy , podsmażamy do całkowitej miękkości . Studzimy , a następnie, szatkujemy blenderem , na wielkość ziaren ryżu . Na każdy plaster karkówki, kładziemy z jednego brzegu , łyżkę farszu , przykrywamy dowolną(...)delikatnie i obtaczamy w jajku , później w bułce tartej , także lekko dociskając i formując , zgrabne poduszeczki . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka zrobi się złota i chrupiąca . Smacznego Post „Bizony” nadziewane kotlety z karkówki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymamy ochotę na ala krokiety na obiad Mój mąż je uwielbia. No cóż… chrupiące, szybkie w przygotowaniu, z lekko ciągnącym serem i kiełbasą. Jak tu ich nie lubić. Polecam i Wam takie imprezowe krokiety z tortilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli około 300 g pieczarek 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania pół cebuli lub 2 pełne łyżki
Słodkie okruszkiCiasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą(...)wody, masa: 150 g serka topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, szczyptę soli i 1 jajko. Miksujemy
Moniki Smakołykiomlet to taki mój mały eksperyment Przede wszystkim chciałam wykorzystać kilka pieczarek, aby ich nie wyrzucać. A nie mając pomysłu co jeszcze mogę dodać, pomyślałam o orzechach, których u nas w domu jest bardzo dużo. To dość dziwne połączenie, taki omlet z orzechami, ale wyszedł przepyszny! Myślę, że lepszym dodatkiem mogłyby być(...)okazów lub ma zapas suszonych to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Złocisty omlety omlet z kawałkami chrupiących orzechów Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 100 ml mleka szczypta soli 150 g grzybów lub pieczarek 50 g orzechów włoskich 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby (u mnie pieczarki) pokroić w kostkę
KuchniaWeDwoje.pltylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega tak szybko jak znikają
W Moim Magicznym DomuSamosy to chrupiące pierożki z tortilli nadzieniem kurczakowo - pieczarkowym. Usmażone na oleju są chrupiące i smaczne. Podaje się je ciepłe z ulubionymi sosami. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 1 duża cebula 100 g żółtego sera 7- 8 placków tortilla sól, pieprz do smaku oraz oregano przyprawa do kurczaka 1 mała czerwona papryka 1/2 puszka
Kulinarne Fantazje Mariolibędzie usmażony w środku. Wykładamy na deskę, po 4 minutach kroimy w plastry. Na tę samą patelnię wykładamy pokrojone pieczarki, cukinię i paprykę. Grillujemy około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Na półmisku układamy sałatę lodową pokrojoną na 4 części. Na wierzchu równomiernie rozkładamy grillowane warzywa, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą
cool and mintymiałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki(...)siebie nie dotykały. Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion
Kuchcik gotujeciepłej przekąsce Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe
Weekendy w domu i ogrodzienietypowego w kuchni. W oczekiwaniu na danie główne ja i moi bliscy zajadaliśmy się pieczonymi grzybkami i talarkami z ziemniaczków. Chrupiąca, smaczna, lekko pikantna przekąska... Zapraszam i Was do spróbowania. Smacznie, lekko, chrupiąco... Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta soli
Słodkie okruszkiwiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy
Z Kuchni Do Kuchnigyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad(...)ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół
głodny alergik