jest mój drugi chlebek bananowy. Pierwszy (przepis TUTAJ ) był dobry i smaczny, ale ten poniżej to dopiero jest przepyszny! Mimo braku dodatku jajek pięknie wyrasta i nie opada. Ma cudowny bananowo-kokosowy smak z lekką nutką cynamonu. Idealnie słodki, naładowany pysznymi dodatkami w postaci czekolady i chipsów kokosowych. Po prostu przepyszny! 😜 Składniki: 2 średnie dojrzałe banany 200 g mąki
Zdrowie na języku :PBabka albo też chlebek bananowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Ja przygotowałam ją, bo wybieram się w góry. W końcu w zamian za zdobywanie szczytów górskich, kawałek tak smacznej babki bananowej, to nie lada motywacja ;-) Ja moją babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm. SKŁADNIKI 120 g masła 3 jajka 120 g cukru trzcinowego (można
Passions hobbies lifeDziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać
Healthy food explorerpożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie, choć nie ma w nim cukru. Bardzo dojrzałe banany sprawiają, że nie ma potrzeby go dosładzać, choć jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki może dodać kilka łyżek np. ksylitolu. Do ciasta użyłam mąki owsianej(...)można też zmielić płatki owsiane do konsystencji mąki. Chlebek robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta. Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych
Healthy food explorerjuż trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe . Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności! Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki
KucharzycaWiecie za co uwielbiam chlebek bananowy? Po pierwsze za to, że dzięki temu wypiekowi czerniejące banany są idealnie wykorzystane. Za to, że jest tak prosty w wykonaniu i szybki do upieczenia (nie trzeba wyjmować miksera ;) ). Ale jest jeszcze jedne szczególny powód. Mianowicie bez wyrzutów sumienia mogę go jeść jako deser, ale również ze szklanką ciepłego mleka na śniadanie. Czego więcej
ChilliJemyUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Najlepiej użyć do niego jak najdojrzalszych bananów choć i wtedy nie jest on zbyt słodki. Bardzo wyczuwalny jest w nim smak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki(...)warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany
Healthy food explorerbardzo lubię kaszki, chrupki, ciasteczka i musy owocowe przeznaczone dla najmłodszych. Dlaczego? Bo zwykle są zdrowsze, smaczniejsze i milsze dla oka. Z całej gamy miałam okazję próbować chrupkiego chlebka oraz bananowych gwiazdek. Tych drugich skład przedstawia się następująco: mąka ryżowa*, mąka kukurydziana*, mąka owsiana*, proszek bananowy* 12%, koncentrat jabłkowy*, wanilia* 0,2%, witamina B1 *produkt pochodzenia organicznego Chyba sami przyznacie(...)proszku, dynię w proszku i witaminę B1. *produkt pochodzenia organicznego Takich chrupkich kromek nigdy wcześniej nie widziałam, aż dziwne, że nikt nie wpadł na tak genialny pomysł, by wyprodukować bananowy chlebek! Mąka gryczana nadaje fajnego smaku, dynię również czuć, jednak jej smak jest delikatniejszy. Pyszny zarówni pokruszony i posypany po twarożku jak i z dżemem czy masłem orzechowym. *** Całą gamę
Poranek na słodkoDziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza
Healthy food explorerostatnich ciastach bez pieczenia i deserach na zimno, tym razem pora na coś z piekarnika. Jako, że mamy sezon na borówki/jagody, więc polecam taki pyszny chlebek bananowy, dodatkowo wzbogacony jeszcze o kawałki czekolady. Bardzo prosty do zrobienia, pożywny, doskonały nie tylko na deser ale też śniadanie. Składniki: 3 dojrzałe rozgniecione banany 75 g oleju roślinnego 1/2 szklanki ksylitol
Healthy food explorerzyskuje automatycznie miano 'zdrowego' po dodaniu owej magicznej rośliny zwanej 'chia'... Czekolada? Od razu lepsza! Ciastka? Fantastyczne wręcz dla zdrowia! Ciasto? Niemal lekarstwo! :) Dlatego ulubiony i bardzo ceniony chlebek bananowy, z nieodzownym dodatkiem magii, nie przeszedł bez echa i nie dał na siebie długo czekać... Przepis z bloga Munchkin Time . Składniki: (na 1 bochenek; blaszka/foremka okolice 20/10cm) szklanka
Lejdi of the housegorzkiej czekolady w środku. Jest puszyste i lekkie, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Smak bananów jest dość wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe
cool and mintymiałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu. Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie. Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko(...)250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka szczypta cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować
Cakes By KejtWrzucam wiec małą inspirację, aby pokazać, że śniadania nie muszą się kojarzyć tylko z jajkami! Zaczynam nową serię na blogu: Szybki shoot. Tym razem shoot śniadaniowy, czyli kanapki z chlebka bananowego z owocami. Oprócz samych owoców ja jeszcze lubię posmarować takie “kanapki” olejem kokosowym, zastępując zwykle stosowane masło. Przepisu nie wrzucam bo wszystko widać na załączonym zdjęciu. Raczej tak krótki
PaleoLifeszkolnego klubu, maja ochotę na coś sympatycznego, co pysznie wypełni lukę pomiędzy powrotem do domu i obiadem... Moim ulubionym pomysłem sa, po pierwsze, wszelkie muffiny, a po drugie - chlebki bananowe. Czyli wypieki, przy których nie trzeba nawet wysilać się wyjmujac mikser z szafki, bo wystaczy miska, łyżka, widelec i foremka. I rozgrzany piekarnik. Przepis z bloga Gotuj
Lejdi of the house