Jeśli nie macie co zrobić z przejrzałymi bananami, a macie w domu mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia i sodę, możecie szybciutko wyczarować chlebek bananowy. Jest to wypiek pochodzący z kuchni Ameryki Północnej, znany od lat 30tych XX wieku. Wtedy do użytku wszedł proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Banany użyte do wypieku powinny być bardzo dojrzałe, wtedy chlebek będzie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUparłam się, że upiekę taki chlebek. Po pysznym chlebku dyniowym oraz najlepszym chlebku bananowym z serem przyszedł czas na śliwkowy. Z racji, że sezon w pełni, musiałam je wykorzystać kolejny raz. Prócz tego, że bardzo marzą mi się czekoladowe powidła, które zrobię choćby nie wiem co, ten chlebek to było moje małe marzenie. Nie powiem Wam ile było prób
Mango PapajaChlebek bananowy często piekłam, kiedy miałam nadmiar bananów, ale ostatnio przypomniało mi się, że nie robiłam go od wielu lat. Szybko kupiłam banany, wygrzebałam swój sprawdzony przepis i już po chwili cieszyłam się pysznym, cudownie pachnącym chlebkiem z bananów. Jest to wersja podstawowa, Czytaj więcej
Di gotujejest bardzo pyszne ! A może Wy, moi Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊 Natomiast dla tych co na diecie mam razowy chlebek bananowy w wersji light , można go jeść zupełnie bez grzechu ! Proste ciasto bananowe Proporcje na keksówkę 20 x 12 cm Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko
Kulinarne przygody Gatitynazwę na pokazie kulinarnym w Caffe Oranżeria w Hotelu Kossak w Krakowie, to szczerze zamarłam. O, nie .. nie brzmi, słodka .. ale ja lubię tylko banany jako banany, nie lubię chlebków bananowych, ciast… Aż przyszła chwila próbowania i odpłynęłam w tej ilości smaków, pikantności, słodyczy. Poczułam się tak jakbym była gdzieś daleko, na pięknej piaszczystej plaży, pod palmami
Kuchnia na wzgórzuPyszny pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto jest proste i niedrogie w wykonaniu. Zachęcam, by wypróbować. Artykuł Chlebek bananowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąDzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce, Chlebek bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę
Kulinarne przygody Gatityochotę na słodycze a przy okazji są zdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Jeśli ktoś chce to śmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy, ale w takiej prostej wersji
Healthy food explorerPrzepyszny, delikatnie słodki chlebek bananowy z dodatkiem sezonowych owoców takich jak truskawki i maliny. By całość nie była nudna postanowiłam dodać również kawałki chałwy czekoladowej do ciasto a całość polać przepysznym, malinowym lukrem. Ciasto wykonałam na bazie mąki orkiszowej i owsianej, które świetnie się tutaj sprawdzają. Chlebek jest delikatnie wilgotny, nie kruszy się, idealny do kawy! Polecam. Składniki (na formę
Mango Papajadojrzałe. Kupując banany, sięgam wyłącznie po kiście niedojrzałych owoców. Zielone banany nie są zbyt słodkie i mulące, ich miąższ jest twardszy co za tym idzie nie smakują jak przesłodzona bananowa papka. Walory smakowe to nie jedyna korzyść sięgania po zielone banany. Niegdyś wyczytałam, że niedojrzałe banany zawierają coś czego nie mają banany dojrzałe, mianowicie większą ilość skrobi opornej. Skrobia oporna(...)całkiem apetycznie. Nie warto pozbywać się przejrzałych bananów, w przeciwieństwie do innych owoców nieatrakcyjny wygląd bananów nie świadczy o ich zepsuciu. Jeśli nie masz pomysłu do przejrzałego banana, upiecz chlebek bananowy lub przygotuj śniadaniową owsiankę z poniższego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jednoporcjowa bananowa owsianka na mleku z brzoskwiniami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska
ProstePesto.plgości. Robiłam już wiele wersji, za każdym razem szukam w necie nowego, ciekawego w smaku przepisu i taki tez znalazłam ( klik ). Czasami zawartość lodówki wskazuje mi co też w chlebku bananowym się znajdzie. Tym razem była to puszka ananasa. A ananas i banany świetnie do siebie pasują i pysznie smakują. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego powodu rzadziej piekę ciasta, trochę odchudziłam swoje dania i częściej korzystam z naturalnych, sprawdzonych produktów. Ale od czasu do czasu mamy ochotę na coś słodkiego. Tym razem wybrałam chlebek bananowy z przepisu Dorotus. Mocną stroną tego przepisu jest prostota. Nie ma w nim dodatków – orzechów, skórek owocowych, wiórków kokosowych. Są banany – mocno dojrzałe (a nawet przejrzałe) i pachnące
W mojej kuchnisezamowy chlebek bananowy~ PRZEPIS /1 porcja/ ~średni, dojrzały banan ~50g mąki ~jajko ~60ml mleka ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~2 łyżki sezamu łuskanego BIO Fresano + do posypania wierzchu Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Posypujemy wierzch sezamem. Pieczemy chlebek ok. 35-40 minut w 180*C. Smacznego
breakfast of dreamsPyszny, wilgotny chlebek bananowy, wykonany w stu procentach z mąki razowej, przez co zdecydowanie zaliczyć go można do tych zdrowszych wypieków. Jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów, a takie są tu rekomendowane, nie będzie potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru, bo banany będą głównym źródłem słodyczy w tym cieście ( cukier można całkowicie zastąpić miodem ). Chlebek jest z dodatkiem czekolady i orzechów
Opowieści z piekarnikataka, jak trzeba, i dałam tyle, ile było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec! Ciasto bananowe z czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 160 ml mleka 2 łyżeczki soku z cytryny 150 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrze