kromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować(...)masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach formy. Na dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając. Polać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówmłodzieńcze minęły, z tostera już tak chętnie nie korzystam, a dzisiejszy tost bardzo różni się od starej wersji z żółtym serem i paprykarzem ;) Składniki kromki chleba zwykłego lub tostowego jajko szynka ser żółty cukinia papryka szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Usmażyć jajko na masełku, na jego tłuszczu podsmażyć plasterki cukinii. Następnie poukładać kromki chleba, dać plaster(...)sera żółtego, szynkę, jajko i cukinię. Przykryć drugą kromką i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu zarumienienia się chleba i roztopienia sera, po czym obrócić tost na drugą stronę i smażyć
pink envelopepolecam Wam je gorąco :). Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110 gr cukru2 jajka2 łyżeczki soli2 łyżki suchych drożdzy800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)1 jajko do posmarowania Wykonanie:Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy
Smaki Edytymasła sól, pieprz Przygotowanie : Na patelni roztapiam masło do dość wysokiej temperatury, wbijam 4 jajka na które od razu układam ćwiartki pomidorków koktajlowych. Smażę pod przykryciem 1 tylko z 1 strony. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podałem z sandwiczowymi kanapkami z chleba tostowego z serem i kakao
Mechanik w kuchniSmak mojego dzieciństwa. Bagietka smażona w jajku. Pamiętam jak byłam mała , bardzo dawno temu :). Brzmi jak bajka :). Moja mama robiła nam na śniadanie taki chleb w jajku na słodko. Ja nie podałam dzisiaj dzieciom na słodko, ale w nieco innej formie. Składniki: 8 kromeczek z bagietki 2 żóltka 3 łyżki mleka 1 łyżka masła klarowanego parmezan do posypania sól Żółtka
O kuchni z uczuciemowsianych 1 szklanka otrąb owsianych 300 gram aktywnego zakwasu żytniego 25 gram świeżych drożdży 1 litr letniej wody 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki soli Dodatkowo: 1 jajko płatki owsiane do posypania chleba Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy(...)chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia,wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie .Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut
Bajeczna Kuchniatakich szybkich pomysłów - alternatywa dla jajek na miękko czy sadzonych, możecie wykorzystać go na śniadanie, albo na kolację, najważniejsze, żeby Wam smakowało... :-) SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżeczki gęstej śmietany (np. 18%) 2 kromki chleba tostowego sól, pieprz szczypiorek Kokilkę nacieramy masłem i na dnie rozsmarowujemy śmietanę. Posypujemy ją solą i pieprze, a następnie wbijamy jajka. Wstawiamy do garnka(...)pokrywką - dzięki temu w garnku wytworzy się wystarczająco dużo pary, by jajka należycie się ścięły. Tak gotujemy przez 8 - 10 minut (w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka lubicie). Z chleba tostowego odcinamy skórki i kroimy kromki w kostkę. Suchą patelnię (bez tłuszczu) rozgrzewamy i wrzucamy kawałki chleba, suszymy jej przez chwilę podrzucając do góry. Gdy będą chrupiące zdejmujemy
Czary - gary w kuchnisoli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż
noteskulinarnyfigacebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy(...)układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniewłasnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę(...)albo serwatką. Zupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą. Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :)przepis na zakwas znajdziecie: tutajw chlebie z myślą o świętach Wielkiej NocyMyślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali
Bon Appetit MałgorzatyPyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii(...)rozłożyć plastry boczku wędzonego. Na środku rozłożyć połowę mięsa. Położyć wzdłuż rolady gotowane jajka na twardo, oczywiście obrane z łupinek. Na górę położyć pozostałe mięso. Zawinąć mięso w boczek, formując roladę. Pomóc sobie folią, zawinąć jak cukierek i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po dwóch godzinach odwinąć z foli i włożyć roladę do keksówki. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńpomocy łyżeczki należy wydrążyć cały miąższ i dodać go do jajek. Do miseczki z jajkami i awokado dodajemy ser grana padano, jogurt, sok z cytrtny oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę, kładziemy na nią listki roszponki,plastry pomidora oraz czerwonej cebuli i posypujemy czarnuszką
DefinicjaSmaku~domowy chleb żytni na zakwasie z jajkami na twardo, papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą, suszonymi ziołami ; brokuł
breakfast of dreamskanapek . Z porządnym śniadaniem każdy dzień jest łatwiejszy. Dzisiaj propozycja śniadania na słodko, w sam raz dla łasuchów takich jak ja. Tost francuski, czyli kawałek tostowego chleba lub słodkiej chałki, namoczony w jajku z mlekiem lub śmietanką i obsmażony na maśle. Rozpusta, prawda? 😊 Może nie jest to idealne(...)śniadanie w środku tygodnia, kiedy to przed nami wiele godzin pracy i obowiązków. Jednak w weekend lub na urlopie to wprost wymarzony początek dnia 😊 Składniki: 2 kromki chleba tostowego lub chałki 1 jajko 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki masło do smażenia (najlepiej klarowane) ulubione owoce - u mnie konfitury brzoskwiniowe i jeżyny odrobina cukru pudru Jajko roztrzepać z mlekiem
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad na śniadanie :) ~ Kotleciki rybne z tuńczyka ~ Składniki: (na 1 porcje) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko 10g otrębów pszennych przyprawy: sól, pieprz, dowolne zioła + jajko ugotowane na miękko chleb żytni Tuńczyka odsączamy z wody. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej kotleciki po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy(...)talerz. Podajemy z jajkiem na miękko i chlebem żytnim
Kuchenny Skrawek Nieba