chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:18/200)

Jajecznica z pieczarkami (na wędzonej słoninie z tostami) 224

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   (Nie) zwykła jajecznica, która podana w niecodzienny sposób może smakować bardziej niż zazwyczaj.    (2 małe porcje) 4 kromki chleba tostowego 3 jajka 3 pieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz   Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki

Di gotuje
Krokiety z chleba tostowego z serem żółtym, na szybko. 221

muszę kombinować co by sobie smacznego zjeść :) Dziś uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, pieprz. Przygotowanie: Odciąć skórki od chleba(...)Chleb rozwałkować. Na każdą kromkę położyć po plasterku sera żółtego i po plasterku wędliny. Jajko roztrzepać z odrobiną pieprzu. Przygotować bułkę tartą. Pomału rozgrzewać olej. Chleb tostowy zwijać w rulon i moczyć w jajku (pamiętać by boki również zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce), następnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zarumienienia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15696

świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą     Obie mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 2 szklankach ciepłej wody. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże(...)wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wyjmujemy i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200°C. Zanim wzrośnie temperatura piekarnika bardzo ostrym cienkim nożem na chlebie robimy trzy, niezbyt głębokie nacięcia na ukos i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po 10 minutach otwieramy piekarnik, zraszamy jego wnętrze i zmniejszamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Pudding chlebowy 171

Składniki: (całość około 500kcal) 2 jajka 2 kromki chleba żytniego cynamon 1/4 szklanki mleka około 10g  ksylitolu garść rodzynek (około 25g) Sposób przygotowania: Jajka miksujemy razem z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około minutę  dodajemy mleko i cynamon, znów miksujemy chleb kroimy w kostkę i układamy w żaroodpornym naczyniu (ja nie miałam takiego naczynia więc musiałam ratować się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Biblijny chleb Ezechiela 161

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na

Codziennik Kuchenny
Zdrowsze tosty francuskie 131

Wartość kaloryczna:   330 kcal Składniki: ·          4 kromki chleba żytniego ·          1 jajko ·          ¼ szklanki mleka ·          1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w innej postaci(...)masła Przygotuj: miseczkę z szerokim dnem lub garnuszek patelnię Podaj z: ·          ulubioną kawą Jajko roztrzepujemy dokładnie i dodajemy do niego mleko oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy ksylitol i dobrze mieszamy. Chleb maczamy  z obu stron w masie jajecznej i zostawiamy jeszcze by dobrze wchłonął mleko z jajkiem. Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy

Bazując na smaku
Kotlety mielone w stylu włoskim 174

przez Bynia proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony(...)Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy w mące

mojewypiekiinietylko
Grzanki francuskie 167

posypywałem cukrem. Kanapka gotowa i dalej na trzepak leciałem. Madzia za to mówiła, że u niej to jednak trochę wytworniej było, że brała kawał chleba, moczyła w mleku, obtaczała na szybko w jajku i smażyła. No prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś(...)gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki i prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba tostowego (może nawet być lekko czerstwy) sól tłuszcz do smażenia Mleko, jajka i sól mieszamy razem w płytkim naczyniu. Zanurzamy w tej masie chleb tostowy

Marder&Marder Manufacture
Kotlety marchewkowo-selerowe 150

Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże(...)kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakręcony chleb od Lorraine 156

Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Parówki w chlebie tostowym 209

skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami

Kulinarny Pamiętnik
Breakfast with You #9 Śniadanie z jajem 190

blogu były już propozycje jajka sadzonego. Dzisiaj kolejna. Tym razem wsadzone. I z pesto. Ciekawi? Jajko (w)sadzone  z pomidorowym pesto  2 kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory delikatnie wbiłam jajka (niestety część

bastalena
Śniadanie jak w "Grze o Tron" 215

własne pytania. Dlaczego ktoś chciałby zabić pogrążone we śnie dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion(...)konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi

Passions hobbies life
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 240

białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę zapiekamy w 180 stopniach, wypełniamy pokrojoną białą kiełbasą ( najlepsza jest domowa biała kiełbasa ), można też dodać ugotowane jajka, na koniec wlewamy gorący żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje? Jak przyrządzić kupny chleb do żurku? Na pewno nie możemy wlewać(...)niego gorącej zupy, gdyż szybko namoknie. Odcinamy wierzch wydrążamy jego środek (nie wyrzucajcie go można z niego przygotować na przykład panierkę lub zagęścić sos! Środek wydrążonego chleba smarujemy białkiem z jajek, a następnie zapiekamy przez ok. 10 minut w 180 stopni C. Chlebek będzie chrupiący, będziemy mieć też gwarancję, że nie przemoknie. Chleb zapiekamy tuż przed podaniem żurku na stół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
jajka gotowane na miękko 167

popękać. Tak gotujemy jajka 4-5 minuty, w zależności od ich wielkości.  3. Jajka wyciągamy i przelewamy zimną wodą. 4. Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek, razem z kromką chleba, z masłem. Możemy nasze jajka przyprawić sola i pieprzem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach