chleb przepis - 2500 przepisów (strona:111/167)

Karkówka pieczona na wielkanocny stół 392

moda na domowe, pachnące przyprawami i wolne od chemii karkóweczki, balerony i szyneczki wytwarzane z pieczołowitością przez nasze mamy i babcie.  Bo czy jest coś lepszego od świeżego chleba z masełkiem, grubym plastrem domowej wędliny i odrobiną chrzanu? Mmmm marzenie...   Jeśli chcecie, żeby to marzenie stało się realną przyjemnością, to zapraszam do przetestowania mojego przepisu. Karkówka wyszła

W poszukiwaniu inspiracji
Przepiśniki idą do.... 161

porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia

bistro mama
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 190

77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka. Obrałem 256 gram mięsa. Za mojego, ważącego 2,16kg ptaka, zapłaciłem 15zł. Koszt zużytego mięsa wyniósł ok 1,77zł -cztery kromki chleba czerstwego; miałem własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu

BaRepas
Żur na domowym zakwasie 207

zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego

W SMAK
Pasta z wędzonej makreli 132

posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego

Pełny talerz
Ruchanki 1982

dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się

Pełny talerz
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 138

przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku w 180°C, wcześniej zawijając bułki w folię aluminiową. Składniki

Pełny talerz
Pizza margherita 157

wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę

Pełny talerz
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 191

rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich

Smaczne Zdrowe
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 123

dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco

Grunt to przepis!
Solianka 208

kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę  podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie

Stare Gary
Pasta z serka białego i topionego z jajkiem + film 174

świetne urozmaicenie smarowidła do kanapek. Idealna na śniadanie do kanapek, gdy wszystkie inne dodatki nam się już przejadły. składniki na ok 400 g pasty 100 g serka białego do chleba 100 g serka topionego 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu przepis Umyty szczypiorek i ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Do miski przekładamy serek biały

Smakowite Dania
Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą 153

już po, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie i najbliższym jutro. Niedziela, to idealny moment na wspólne smaczne rozpaczęcie dnia. Składniki na tosty: 6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe) 2 jajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory

Gosia gotuje
Fasolka po bretońsku 153

fasoli na początku gotowania, tylko na samym końcu). Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Możemy ją zjeść samą lub podać z pajdą świeżego chleba. Bez dodatków mięsnych możemy ją przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Fasolka po bretońsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Domowy smalec z cebulką 414

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu do czasu. Dlatego z utęsknieniem czekam, aż znowu go zrobię. Ta receptura jest mojego taty więc nie należy nic w niej zmieniać, bo i tak jest najlepsza. Jednak parę razy już próbowałam coś

Niezły Młynek