zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie(...)wyrastania (u mnie rosło 4 godz. w temp. pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić
Sto kolorów kuchnichleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościziarna. Jedynie do rozczynu użyłam białej mąki pszennej. Chlebek jest dość zbity i ciężki, co jest cechą typową dla wypieków pełnoziarnistych. Nie jest jednak za twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki Ciasto 2 szklanki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanka drobnej mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki czarnego sezamu 3 łyżki jasnego sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżeczki soli 100 ml letniego mleka Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i zalać maślanką. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. W dużej misce wymieszać mąki z resztą suchych składników. Dodać zaczyn i mleko. Ciasto
Pełny talerzok.100-110g. Dzisiejsze bułki powstały na bazie mąki orkiszowej białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren. Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb na zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest(...)bułek lub np.12 mniejszych. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 - 100g mąki żytniej białej (typ720) - 30g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej) - 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej) - 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) - 400ml ciepłej (nie gorącej) wody Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać
Smaczne Zdrowespory bochenek) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 100 ml letniego soku jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika dodatkowo: 3 łyżki wody 30 g ziaren słonecznika Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć(...)części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25 cm, luźno je razem zwinąć. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb spryskać wodą, obsypać pozostałym słonecznikiem. Piec w 230 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy Dodajemy olej, sól, dodatki(...)dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin, piekę w automacie
Proste Potrawyprosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką. Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj . Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka
Proste Potrawymąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej duży kubek maślanki naturalnej (400 ml) 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren do posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania(...)spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb postukany od spodu
Kulinarny Pamiętnikoraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościpierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego, 100ml sezamu, 30g zarodków pszennych, 50g żurawiny, 2 łyżeczki soli, 450ml wody. Wykonanie Wszystkie(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkościbywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy(...)oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych
Smaczne Zdroweciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec 200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie. To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących
Moje domowe kucharzenieKolejny zaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu(...)Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepełnoziarniste Pełne ziarna są bogate w błonnik, mają umiarkowany poziom białka, mało tłuszczu i są świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Przykłady to: - proso - owies - kiełki pszenicy, jęczmienia - brązowy ryż - kasza gryczana - otręby owsa, mąki kukurydzianej - amarant Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb
NaKońcuJęzykagodz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni Przygotowanie : Do ciasta zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą(...)włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł. Chleb jest bardzo smaczny
Proste PotrawySprawdź inne wyszukiwania: