chleb pełnoziarnisty z ziarnami - 83 przepisów (strona:5/6)

Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 211

piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny razowy z burakami 182

bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie). Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku(...)owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.  Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć

Gospodyni Miejska
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 232

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 178

kcal więcej !). Jest to wynik, jak twierdzi Autor, genetycznych modyfikacji pszenicy przez co dzisiejsza pszenica nie jest już tym samym zbożem co 30 lat temu (orkisz również, a mąka pełnoziarnista niestety również zawiera gliadynę). Autor (sam zresztą jest kardiologiem) powołując się na wiele badań naukowych stwierdza, że eliminacja pszenicy sprawi, że znikną bóle stawów, miną dolegliwości skórne, wzrośnie poziom energii(...)produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 177

chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada  - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom. Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się(...)talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego ,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 106

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to

Pasje Jolki
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 185

chleba upieczonego na zakwasie, inny Wam nie będzie smakował. :-)                             chleb żytni                                 chleb gryczany                               chleb owsiany(...)chleb pełen ziaren Powodzenia

Smaczne Zdrowe
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 228

350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zmienię jednak proporcje na 250g:250g bo chleb trochę się kruszył... 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in(...)formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół

Grunt to przepis!
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas(...)chleb od razu, używając metalowych- upieczony chleb odstawiamy na ok. 10 minut,po tym czasie dokładnie okrawamy boki i dopiero  wówczas wyjmujemy. Pozostawiamy na desce do wystudzenia. Ja pozostawiam go tak do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję do papierowej torby i przechowuję w otwartym chlebaku. Polecam również inne chleby na zakwasie: mój ulubiony gryczano-orkiszowy   , ziarno przy

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 158

Na podstawie obowiazujacej piramidy zywieniowej produkty pelnoziarniste stanowia wazna czesc wlasciwie zbilansowanej diety.Maka pelnoziarnista powstala z calego ziarna:luski ,jadra i kielka, jest cennym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół z włoskimi akcentami 179

świeżego lubczyku świeżo zmielony czarny pieprz sól Włoskie dodatki: żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku  kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs  z kością (z wołowiny(...)pomidorów). Po kilku minutach dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.  Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami

Bon Appetit Małgorzaty
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 170

chleba upieczonego na zakwasie (w szczególności na dwóch: żytnim i orkiszowym), inny Wam już nie będzie smakował. :-) Na bazie tego zakwasu możecie przygotować m.in.chleby:                                  chleb gryczany                                chleb(...)owsiany                              chleb pełen ziaren Powodzenia i udanych wypieków

Smaczne Zdrowe
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 181

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się(...)zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe . Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych

Chilli Czosnek i Oliwa