przewroty, wyścigi. Zupełnie jak przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach. A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem. I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało. Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik
KUCHARNIAlistopadowe spotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś, kto tak ja kocha
KUCHARNIAznaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek. Usianą drobiazgami. Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens. Jak ciepła piętka domowego chleba. Jak słowo, które wszystko zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka
KUCHARNIAUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody
Pyry na Gazkawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach. W moim rodzinnym domu nigdy nie były tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować. Jednak w pewnym momencie nabyliśmy maszynę do pieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką
W kuchni Karmel-itkiDomowy chleb z żurawiną i słonecznikiem; jajka na miękko, pomidor Smaków świąt mi się zachciało, bo to ten ukochany chleb co u mnie zawsze w drugi dzień świąt się pojawia i pomimo ciągłych przyrzeczeń, że trzeba piec go częściej nigdy do tego nie doszło, dzisiaj łamię zasady i na pewno tego nie żałuje, bo wciąż genialnie smakuje ;) Faceb
More food, love and dreamsDomowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E. Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego
Pyry na GazGorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek 40 dag wędzonego
Kuchnia w opałachlatem, ale zimą spokojnie możemy je zastąpić kupując pomidory w puszce. Takie śniadanie robi się szybko co też jest ważne. Moje lato zimą na dobry początek dnia do tego domowy chleb na zakwasie czego chcieć więcej. SKŁADNIKI : porcja na 1 osobę pomidory z puszki (na 1 osobę używam połowę puszki) 1-2 jajka 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego
Basia w kuchniszerokie zastosowanie, można go dodawać do wielu potraw i produktów. Ja często dodaje go do jogurtów, owsianek, posypuję nim potrawy obiadowe, jak i kanapki, znajduję się on także w domowym chlebie, różnych ciasteczkach. Tak, na prawdę można dodawać go do wszystkiego. Nie odznacza się jakimś szczególnym smakiem, dlatego nie należy się obawiać, że wpłynie negatywnie na smak potrawy, wręcz przeciwnie
Zdrowie na języku :PTłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych
Lawendowe Niebositku.Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy z odrobiną jogurtu i majonezu - zależy jak lubimy - można dać ich mniej lub więcej :) Doprawiamy do smaku.Najlepsza do wędliny i domowego chleba. Smacznego
Lawendowe NieboWarzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket czy targ? Gdzie wolisz robić zakupy?I kolej na listę blogów, które nominuje do Liebster Blog Award http://chocoholiczka.blogspot.com/ http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ mojasmacznakuchnia.bloog.pl
Magiczna kuchnia Dariibyło świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki
Słodkie Przyjemnościobiecałam dzisiaj prezentuje drugie pudełko śniadaniowe Córci. Tak jak i pierwsze zdziwiło, bo nie szynka a pieczona karkówka w ziołach i jeszcze sałata... chleb domowy Fiński żytni, Mini babeczka bananowo migdałowa i ogórek :)Jak na razie zakończyłam blogowe zmiany. Uważacie, że są korzystne? macie jakieś uwagi?z chęcią przeczytam Wasze opinie i sugestie
Dzieje kuchennej Wiewióry