Uwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić. Przez długi czas nie mogłam dostać mąki chlebowej u nas, ale gdy w końcu dopatrzyłam się takowej w sklepie musiałam ją nabyć i był to strzał w dziesiątkę. Mąka mące nierówna, a przekonałam się
dom-agi.plDomowy chleb żytni to nasz ostatnio ulubiony główny składnik do kanapek. Gdy po raz pierwszy go upiekłam – od tamtej pory nie piekę już żadnego innego chleba. Z poniżej podanych składników piekę chleb w brytfance ceramicznej o wymiarach 12 cm szerokości x 27 cm długości x 8 cm wysokości, który wystarcza nam na dwa góra […] The post Domowy chleb
Magiczny GarnekPrzeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób(...)prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala
Raj dla PodniebieniaPolecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-) Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000... mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn(...)jest głucho, to dopiekamy na samej kratce ~5 minut. Potem studzimy minimum 1 h i zajadamy :) Polecam, bo pachnie chlebem cały dom i mamy domowy pyszny chleb. Smacznego
chleba naszegojestem maniaczką pieczenia domowego chleba . Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu . Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam. Dobry, domowy chleb chodził jednak
Smaczna PyzaDzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :) Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej
UgotowaćPyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy
chleba naszegoPomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować :) Widać na zdjęciu, że chleby prezentują się zacnie :) Gdy mamy
chleba naszegoSerek topiony-smażony domowej roboty bez konserwantów, emulgatorów, stabilizatorów, utwardzonych tłuszczy i tym podobnych dodatków. Bardzo prosty do wykonania. Można go przyprawić do smaku czym
Przepisy na domowy ser i chlebzostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
Moja Książka KucharskaJest wiele gatunków domowego chleba, które wypieka się na różne sposoby. Jest chleb pieczony w maszynie do chleba, w żeliwnym garnku, na blaszce bez foremki. Pieczemy chleby na zakwasie lub na drożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny(...)posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce do wystudzenia. Od razu zapachniało świeżym domowym chlebem. Nie mogłam się oprzeć i w chwilę później już odkroiłam kromkę, żeby spróbować. Ale chlebuś był jeszcze trochę za świeży. A kto nie lubi takiego ciepłego chleba
Kuchnia u Krysimąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej(...)mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest
Zasmakuj Kuchnipołowę zakwasu, do tego, co zostało dodaj 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj odstaw na 24 godziny. Siódmego dnia zakwas będzie gotowy, by upiec na nim wspaniały, domowy chleb. Taka ilość zakwasu (z 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody) wystarcza, by upiec 1 chleb w keksówce o długości ok. 30 cm. Zachęcam, byś zrobił/a od razu(...)dokarmiać i móc zrobić chleb w każdym momencie lub odłożył/a 5-6 łyżek pasty z przygotowywania chleba na kolejny zakwas. Zapewniam, że kiedy pierwszy raz spróbujesz własnego domowego chleba - zapomnisz, czym jest kupne pieczywo! Garść przydatnych informacji: 1. Do produkcji zakwasu używaj wyłącznie szklanej, wyparzonej i czystej miski lub słoika. 2. Do przygotowania zakwasu używaj mąki żytniej razowej
Moje QulinariaWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link do filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem
Uwaga Babcia Piecze ChlebDOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam ! SKŁADNIKI: 225g mąki pszennej 225g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około
Moja Książka Kucharska