Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce
Wypieki Renemojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa
moj przepis nadokładnie. Krem wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, ale tylko na środkowym pasku, po długości. Ma utworzyć się kopczyk. Następnie z pomocą folii zwinąć ciasto w trójkątny kształt - kształt chatki. Schłodzić porządnie. POLEWA: W rondelku umieścić margarynę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, lekko przestudzić, polać deser
Cakes By Kejtherbatniki ( 3 rzędy po 4 sztuki, maja powstać dwa domki), rozprowadzić na nich jasną masę, przykryć herbatnikami, rozprowadzić ciemną masę. Złożyć w trójkąt (wzdłuż dłuższych krawędzi ) owiniętą w folię chatkę włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy stwardnieje rozwinąć z folii i polać polewą czekoladową. Dekorować np kolorową posypka
Darcia w kuchniZmiksować dokładnie ułożyć dwa rzędy herbatników, posmarować masą serową, na tym ułożyć jeden rząd, nałożyć sporo masy serowej, pośrodku umieścić pasek galaretki, przykryć serem , następnie obłożyć herbatnikami tworząc chatkę i kolejna warstwa serowa z herbatnikami, przycisnąć by wszystkie równo się ułożyły. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatweDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto
Kuchnia Beatykucharzy- tyle przepisów na gumbo. Łączyło kuchnię w różnych grupach etnicznych i klasach społecznych, stało na bogato zastawionych stołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników. Dzisiaj to flagowa potrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną
Karo in the KitchenMoje pyszne jagody nazbierane nieopodal Chatki pod Niemcową zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :). Blaszka o wymiarach 40x25 cm Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jaj 25 dag masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru
Apetyczna babeczkaoczywiście wspaniały polski miód :) Na początku są kruche i twarde, ale z czasem miękną i są przepyszne. Idealnie nadają sie do dekorowania i powieszenia na choince, klejenia piernikowej chatki, czy fantazyjnych piernikowych świeczników, o których nieco więcej w dalszej części postu. SKŁADNIKI ( 3-4 blachy pierniczków) 500g mąki + do podsypywania 300g miodu 100g margaryny Palma w złotym opakowaniu 100g ciemnego
DefinicjaSmakuukładamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzucające swoje promienie na stare deski stołu ... Na nim lniany obrus, wazon z polnymi kwiatami ... Na oparciu krzesła ciepły koc ... Książka ... W tle śpiew ptaków ... Mała, drewniana chatka nad jeziorem ... Stary, zawalony pomost a przy nim drewniany jacht bujający się na wodzie ... Zapach świeżo zaparzonej kawy, ciepłe mleko ... Pachnące masłem bułki ... Wiosna na dworze ... Wiosna w sercu
Garniec Magaliewracam w leśną dzicz;p no doba trochę przesadzam,to tylko domek w lesie, bardzo blisko jeziora, a w sezonie zlatuje się tam masa turystów, jednak moja rodzinna letniskowa chatka odstaje od tego całego zgiełku. Jestem w pełni usatysfakcjonowana 4 dniowym pobytem, bo w końcu nadrobiłam moje zaległości w opalaniu oraz czytaniu, normalnienie błogostan! ;) Dziś wróciłam, żeby zrobić zapas książek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania odbywają się w gronie najbliższej rodziny. Maluchy w tym roku spisały się na 6+. A to malusia część przygotowanych specjalnie na ten wieczór smakołyków Miałam dla was chatkę,ale moje potworki się do niej dorwały,więc niech zadziała magia Świąt Bożego Narodzenia-wyobraźcie ją sobie:) To jeszcze raz: Zdrowych,wesołych smacznych i bardzo rodzinnych Świąt życzę
Wielki apetytDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu, skąpaną w pomarańczowej łunie zachodzącego słońca..na zewnątrz słychać cykady świerszczy, a w środku widać krzątającą się w kuchni pulchną gosposię, przygotowującą gorące smakołyki dla wracających do domu, wygłodniałych domowników. Ha, wyobraźnia potrafi ponieść! Ale wierzcie
Gotowanie to kochaniebobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki z jajka Serowa chatka z rodzynkami Sernik z żurawiną pod bezową czapą
Ala piecze i gotuje