już zagości w moim domu. 2 kiszone buraki w plasterkach 4 jajka 2 małe ogórki kiszone biała część pora 1/2 kwaśnego jabłka 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz Buraczki,jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Pora umyć i oczyścić, pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do buraków i ogórków. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę
Krylowa Kuchniapolecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:) 1 kg żeberek w paskach 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka prawdziwego miodu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku
Krylowa Kuchniapowiem, dawno mi tak mięso nie smakowało( zjadłam całą swoją porcję, a przeważnie jej część ląduje na talerzu mojego męża). Moje podałam z kopytkami https://krylowakuchnia.blogspot.com/2019/09/kopytka-przepis-podstawowy.html i zasmażanymi buraczkami https://krylowakuchnia.blogspot.com/2018/09/buraczki-zasmazane-tradycyjne.html , ale możecie je podać również z tłuczonymi ziemniaczkami, kaszą czy kluseczkami śląskimi. 500 g żeberek w "pasku" 2 duże cebule 1 łyżka smalcu
Krylowa KuchniaKilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas. Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami. Smacznego:) Artykuł Zraziki z ryżem w śmietanie pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąkaczka w pomarańczach powinna przez 5 minut postać w temperaturze pokojowej. Podawać ją w całości lub po podzieleniu na porcje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz np. z buraczkami z pomarańczami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kaczka w pomarańczach pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyczasu do czasu mięso należy odwracać i polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pieczone udka kaczki można podawać np. z kopytkami , ziemniakami z wody i bukietem surówek lub zasmażanymi buraczkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone udka kaczki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyuzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz buraczków. Składniki 1 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Karkówkę
niecodziennikparyhimalajską i kolorowym pieprzem żadnych przypraw. Pieczone udka kaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę, która kryła miękkie i soczyste mięso. Do udek dobraliśmy zdrową kaszę bulgur i surówkę z czerwonych buraczków – szybki, prosty i smaczny posiłek. Składniki na pieczone udka kaczki 4 udka kacze sól himalajska pieprz kolorowy w ziarenkach olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kacze udka
niecodziennikparydoprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Królik w śmietanie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparystole. Ponieważ mięso ptaka jest chude, aby zapobiec jego nadmiernemu wysuszeniu, przygotowaliśmy je podobnie jak perliczkę , obkładając je cienkimi plastrami boczku. Bażanta pieczonego zjedliśmy z tradycyjnymi kluskami śląskimi oraz buraczkami z maminego słoiczka. Udostępnij Składniki na bażanta pieczonego 1 bażant 100 g boczku w cienkich plasterkach 100 ml białego wina 1 łyżka masła sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparygodziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem. Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bitki wołowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyszklanki zimnej wody. Gęś owsianą pieczoną w całości z piernikami wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, podawać z sosem, kluskami śląskimi lub kopytkami oraz duszoną czerwoną kapustą lub zasmażanymi buraczkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyupieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, usunąć sznurki oraz wykałaczki. Pokroić na porcje i podawać np. z kluskami śląskimi, kopytkami, ugotowaną na sypko kaszą oraz zasmażanymi buraczkami lub modrą kapustą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyBiała kiełbasa to jedna z tradycyjnych dań wielkanocnych. Podajemy ją zazwyczaj jako dodatek do żurku lub na ciepło grzaną w wodzie. Najlepiej smakuje ona z ćwikłą, to znaczy tartymi buraczkami i chrzanem lub z samym chrzanem. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym. Tak przygotowana biała kiełbasa świetnie wpasuje się w wielkanocne menu
Danka PichciSałatka szwajcarska Sałatka z pęczakiem i fetą Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem
Kulinarne przygody Gatity