dogi lub hamburgery w różnych wersjach: klasyczny z mięsem wołowym , z kurczakiem (przepis TU i TU ), a nawet w wersji wege . Tak samo chętnie szykuję kebaba w bułce lub tortilli . Dużą popularnością cieszą się u mnie w domu też chlebki pita. Tutaj również, zmieniając tylko dodatki, można za każdym razem przygotować je nieco inaczej. Smażone mięso można np zastąpić takim
Smaki Na TalerzuCiasto 300 g mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g zimnego masła 35 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko kl L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu ) kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie z jagód: 250 g jagód 2-3 łyżki cukru 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką
Gotowanie...to proste !sałatki Gyros, więc jeżeli lubicie sałatkę to zapiekanki powinny też wam zasmakować. Zapiekanki Gyros możemy zrobić z jednej długiej bagietki, którą dzielimy na mniejsze kawałki lub z mini bagietek. Bułki smarujemy sosem na bazie majonezu i ketchupu, ale można go zastąpić masłem czosnkowym lub ziołowym. Jeżeli chcemy podać zapiekanki Gyros na imprezie to warto wcześniej przygotować sobie pozostałe składniki
Danka Pichcifasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą Artykuł Zupa z fasolki szparagowej pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakśmietankowego bądź waniliowego. Po chwili wyłącz mikser. Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp bułką tartą bądź kaszą manną. Całość ciasta wlej do formy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta najlepsze są świeże truskawki, najlepiej te zbierane tego samego dnia. Świeże
To Musisz WiedziećGenialne smarowidło (albo pasta czy masełko) z pieczonego czosnku. Smaczne, nie tylko z chrupiącą bułką, ale wyśmienite jako dodatek do makaronu czy do dań (np. jako marynata do grillowanego mięska, pieczonych/gotowanych warzyw). Mniam! A to tylko 3 główne składniki + 2 dodatki. Słoik 350 ml 7 dużych główek czosnku 100 g masła 50 g oleju rzepakowego 1 gałązka rozmarynu szczypta soli
Kraina Miodem Płynącapopularny, często ustawiają się do niego długie kolejki. Pierwszego wieczoru zamówiliśmy frytowane owoce morza ( mix ) i rybę z frytkami – oba dania przepyszne! Kolejnym razem postawiliśmy na wielkie świeże bułki z dodatkami – jedna ze smażoną ośmiornicą i warzywami, druga z rybą i awokado. PANZEROTTERIA LA ROTTELINIA Via Anemone, 70044 Polignano a mare B To kolejne polecone nam miejsce. Mała
Ostra na Słodkokoperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie ręką wyrobić. Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno (jeśli nadzienie zostanie, można usmażyć po dodaniu tartej bułki kotlety smaczne) . Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki. Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięobiad z fasolki szparagowej? Pomysł na fasolkę szparagową Jaki sos do fasolki szparagowej? Fasolka szparagowa jest zdrowa i smaczna, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej. Fasolka z bułką to fasolowa królowa, a co jak nam się znudzi ten przepis na fasolkę? Warto sięgnąć po inne pomysły na to warzywo. Fasolka w sosie pomidorowym z makaronem i kurczakiem choć przepis
Dieta moja pasjaWyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę
Raj dla Podniebieniapianę i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną
Raj dla Podniebieniamiksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego
Raj dla Podniebienia30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pozostałą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec
Raj dla Podniebieniakoniec partiami przesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie łączymy z masą. Do tego celu użyłam drewnianej łyżki. Masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Raj dla Podniebienia