mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g borówek Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę - powinna powstać puszysta, kremowa(...)proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Piec przez
Ze smakiem bez glutenumuszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki czerwonej fasoli(...)rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki lub słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 czerwonej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub sosu sojowego bezglutenowego) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Fasolę odcedzić, zblendować na jednolitą masę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Do miski przełożyć zblendowaną fasolę, ugotowany
Fabryka pomysłówSkładniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao Jaja ogrzać do temperatury pokojowej, wybić do miski. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać(...)powoli wlewać olej i dalej ubijać. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie ale zdecydowanie mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie, równej grubości części. Składniki na poncz
Ze smakiem bez glutenuNa takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście
Cooking for Emilyzamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę(...)przyprawy! Zajrzyj do Naszego Sklepu Organic Farm Klik. Pasta kanapkowa, którą zaraz zrobisz świetnie nadaje się jako słodki farsz naleśnikowy. Mój rewelacyjny przepis na naleśniki bezglutenowe, do nich dodaj pastę kanapkową i masz gotowy posiłek na słodko! Świetnym pomysł to wykorzystanie tej słodkiej pasty kanapkowej jako urozmaicenie zimnej przekąski na imprezie - dodasz słodki akcent! Składniki
IzaGotujekaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem? Ale wracając do przepisu... Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i jednym słowem - zdrowa. Dlaczego? Ma działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. To kto się skusi na taki(...)świeżych/mrożonych (waga z pestkami) 150g cukru 500 ml mleka 3/4 śmietanki 12% 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować. Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać. Całość gotować na małym ogniu
Di gotujeMoja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie zamiast „
Ola la LCHFTaka szarlotka bezglutenowa z tego rodzaju mąk jest równie smaczna co ta tradycyjna. Dodatek mąki arachidowej (z orzechów ziemnych) idealnie komponuje się z soczystymi lekko kwaskowymi jabłkami. Wypróbujcie koniecznie przepis :) Składniki na tortownicę o śred. 18 cm: 100 g mąki ryżowej 120 g mąki arachidowej 1 żółtko 50 g masła 4 łyżki zimnej wody 50 g cukru(...)ksylitolu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia cukier puder Nadzienie: 3 jabłka średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) 1 łyżka soku z cytryny cynamon 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą). Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut
Gotowanie...to proste !musiałam je jakoś przerobić. W szafkach zawsze mam różne mąki i strączki, więc wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Możesz je podać w bułkach z ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Składniki na 9 sztuk: 1 szklanka czerwonej soczewicy (190g) 200g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz * w wersji bezglutenowej użyj płatków owsianych lub mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć
Fabryka pomysłówmąki pszennej i ich zastosowanie Rodzaje mąki żytniej – jak i do czego używać ich w kuchni Mąki różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie Mąka pszenna cieszy się największą popularnością. Chętnie z niej korzystamy w codziennym przygotowywaniu posiłków. Zawiera dużo skrobi, a także witaminy(...)pszenna, tak i mąka żytnia występuje w różnych rodzajach. Są to: typ 580 – z której upieczemy chleb żytni jasny i bułki, nadaje się również do wyrobu makaronu, typ 650 – z powodzeniem wykorzystamy ją do wypieku chleba jasnego żytniego, bułek oraz chleba mieszanego, typ 800 – wypieczemy chleb żytni i mieszany, a także pierniki, typ 950 – służy do wypieku ciemniejszego pieczywa oraz
Smaki Na TalerzuOd dłuższego czasu staram się jeść coraz mniej mięsa. Nie chcę całkowicie z niego zrezygnować, ale na pewno chcę je ograniczać. Jest wiele ciekawych i równie
Be Fit Be Strongbardziej przetworzony produkt, tym gorzej się po nim czuję. Mam nadzieję, że to w końcu minie. Dziś jednak postanowiłam zaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami. Składniki: kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta) 3 pomidory 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu sok z limonki 250g mrożonych krewetek(...)cytrynę z wody i pestek i posiekałam. Doprawiłam wyciśniętym czosnkiem, sola, pieprzem i oregano i skropiłam oliwą, trzymając je jednak na sicie, żeby sok obciekł do końca. Przekroiłam bułki, chlusnęłam na nie oliwy, położyłam na wierzch pomidory i zapiekłam. W czasie, gdy bułki się zapiekały obrałam krewetki, skropiłam je sokiem z limonki, posoliłam i usmażyłam z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną chilli
Cytryna&Co.dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki(...)olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje
wegujemyDoskonałe danie na wszelkie imprezy. Idealnie zastępuje inne ciepłe dania, które zwyczajowo podaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. Można je podawać zarówno na stół
Ze smakiem bez glutenuNut roast to warzywne pieczenie z dodatkiem orzechów, które zdobią wegańskie i wegetariańskie stoły szczególnie przy okazji świąt i wyjątkowych okazji. Różnią się od większości pasztetów
Even Better Food