Kochani, Wielkanoc to czas, który spędzamy z Najbliższymi przy świątecznym stole. Nie może na nim zabraknąć pasztetu, który obok jajek, babki, mazurka oraz białego barszczu jest
ChilliJemynieco suche, ale po włożeniu ich na chwilkę do mikrofalówki znów smakują jak świeżo wyciągnięte z pieca. Zamiast mąki Schar Mix B można użyć dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych pamiętając o tym, że każda mąka inaczej chłonie wodę więc w razie potrzeby dolać jej odrobinę. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile . Koniecznie wypróbujcie :) Składniki(...)zrobić możecie przeczytać tutaj . Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułki odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Bułeczki wysmarować odrobiną wody i posypać siemieniem lnianym. Piec przez ok. 40 minut (u mnie
Nastoletnie WypiekanieGdy mąż pyta mnie „co dziś na obiad?” to najczęściej usłyszy „kotlety” ;) Jestem już uzależniona od wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów z przeróżnych
Mienta blogawokado wzbogaci jego wartości odżywcze. Awokado to cenny kwas oleinowy, luteina, kompleks witamin A,E,C oraz potas, z powodzeniem zastąpi tłusty ser żółty. Nasz suflet jest również bezglutenowy i nie zawiera mleka. Kupując pesto wybierajcie znane marki ze względu na jakość jak i możliwość powtarzalności smaku sufletu w przyszłości (Jeżeli kupicie sezonowe pesto z dyskontu, może się już nigdy(...)blendera awokado z pesto. Do jednej większej miski przekładamy żółtka, białka i pesto z awokado i mieszamy łyżką. 4/ Formy do sufletu smarujemy tłuszczem i podsypujemy oregano oraz bułką tartą(lub inny zamiennik). Wlewamy masę sufletową do mniej więcej 3/4 powierzchni (może być mniej). Wstawiamy do piekarnika na 12,5 minuty (165 stopni) po czym pieczemy jeszcze 10 minut
Kuchnia PROzdrowotnaTort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie
królestwo garówCzasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie
Kuchnia Elliejakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma(...)wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców. Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg) Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru. Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane
Słodkie okruszkiCiasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto : 250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka 1 płaska łyżka mielonego lnu 1 płaska(...)charakter. Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze. Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, również po bokach do wysokości formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut
Ze smakiem bez glutenuDziś byłam u mojej wspaniałej stomatolog na rutynowej kontroli. Standardowo wszystko pięknie, ładnie, lecz niestety będę musiała mieć usuwane ósemki.. Nie martwiłoby mnie to tak
Be Fit Be StrongZupa z pieczonych batatów , czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści
Moja DelicjaNieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką(...)łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru
NaKońcuJęzykaSzarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach
Ola la LCHFNiepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3
Kucharzyca