Lubię czytać książki i to bardzo. Poznawać nowe kultury, dawne dzieje ale i odpływać do nieograniczonych światów fantazji. Moja mama zawsze czytała, czy to w metrze
Dzieje kuchennej WiewióryNadal hołdujemy zasadzie, że gluten ograniczamy bo ogranicza :) dlatego też jeśli na drugie śniadanie jemy kanapki w szkolnych pudełku chleb już nie ląduje. We wczorajszej śniadaniówce
Dzieje kuchennej WiewiórySobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem
Dzieje kuchennej WiewióryChoć poranki nadal mamy zimne dzisiaj wreszcie świeci słońce. Choć co godzinę budziły mnie dzieci mam ciut więcej optymizmu i spokoju w sobie niż w minione
Dzieje kuchennej WiewióryZ moimi kubkami smakowymi stało się coś dziwnego... i nie, nie jestem w ciąży! od jakiegoś czasu to co kiedyś było dla mnie przepyszne przestało takie
Dzieje kuchennej Wiewióry4.02 pierwsze "Cieść mamo!" z zamkniętymi oczami i uśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A
Dzieje kuchennej WiewióryDrugi września. Córcia sama obudziła sie 8 minut przed czasem z wesołym okrzykiem "Zdążyłam?". Zdążyła :) Na obudzenie, śniadanie, uczesanie, umycie i ubranie nie zabrakło czasu. Wzięła
Dzieje kuchennej WiewiórySą smaki, na które ma się chęć zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dla mnie tak właśnie się dzieje w przypadku kardamonu. Uwielbiam jego smak, zapach
Dzieje kuchennej WiewióryWróciliśmy niedawno ze Stambułu. Jedzenie fenomenalne, chciałoby się chociaż w małym stopniu odtworzyć tamtejsze smaki. Wpadł mi w oko przepis ze strony Moje Wypieki na
Stare GaryKiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż
UgotujmyTo.plOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym.Tzn. może inaczej!Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;)Na
Ostra na SłodkoOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Ostra na SłodkoOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez
Ostra na SłodkoKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki
Z butelką mleczka w tleWłaściwości pro-zdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głównie w Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako
Smakowity Blog Kulinarny