bułeczki - 9699 przepisów (strona:340/647)

Jagodzianki, bułka z jagodami 133

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): – 550g mąki pszennej – 250 ml mleka (50 ml do zaczynu

CookYourself
Bułki wrocławskie 118

efekcie końcowym. Tak więc ciasto jest chyba na tyle dobre, że wyrabia się bez problemu niezależnie czym je wyrabiacie, więc możecie spokojnie spróbować przygotować na śniadanie swoje własne, chrupiące bułeczki. Wszystkie zostały zjedzone i to dość szybko. Przepis z tej strony . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keto jagodzianki 231

Bazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki Składniki na 6-7 bułeczek: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie dodatki do smaku wg uznania: esencja z wanilii, skórka z pomarańczy

Saganek
BUŁECZKI PSZENNE ZE ŚLIWKĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI! 103

Przepyszne bułeczki pszenne ze śliwką i płatkami owsianymi to kolejny wypiek, jaki możesz znaleźć w moim e-booku DOMOWE PIECZYWO . Są łatwe w przygotowaniu, puszyste i pyszne! Domowe pieczywo to chyba coś co każdy z Nas uwielbia, polecam Ci tą przygodę. TUTAJ możesz poczytać więcej na moim blogu o moim najnowszym e-booku, zachęcam! Ten e-book to super sprawa

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z jagodami i serem 122

drożdżowy wypiek z sezonowymi owocami. Podczas lipcowego wypadu na jagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem

niecodziennikpary
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 192

Jagodzianki, przepyszne bułeczki z jagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną jagodziankę dodaję 4 czubate łyżki jagód, ciasto jest bardzo maślane, przepyszne i bardzo cieniutkie. Jagodzianki można wykonać z kruszonką lub bez, jak kto lubi. Maślane jagodzianki robię zawsze z kruszonką aby były jeszcze bardziej

SMYKWKUCHNI
Fougasse najlepszy przepis! 170

pieczywa, które każdy z Was na pewno pokocha. Sprawdzają się super dla dzieciaków, jak i do maczania w oliwie z oliwek i balsamico, do wina idealne. Bardzo lubimy te bułeczki i nie wyobrażam sobie ich nie robić! Polecam każdej osobie, która lubi domowe wypieki! Przepis na fougasse znajdziesz w mojej najnowszej książce elektronicznej  tj. e-book pt. "Domowe Pieczywo

SMYKWKUCHNI
Truskawkowy dżem z białą czekoladą i kokosem 154

trafiły do mojej spiżarni. Tym razem z dodatkiem wiórek kokosowych i białej czekolady. Pyszna jest taka konfitura. Czy do naleśników, gofrów czy tak po prostu ze świeżą i chrupiącą bułeczką na śniadanie lub podwieczorek. Warto zrobić :) Potrzebujemy: 1 kg świeżych truskawek 30 dag cukru 5 dag białej czekolady 8 łyżek wiórek kokosowych 1 żelfix 3:1 Wykonanie pysznego dżemu

Izabelawkuchni
Chleb z gara w 2h 205

pomijać co właśnie ostatnio praktykuję. W tej wersji podaję proporcje na większy bochenek, bo szybko nam znika ;)  Modyfikacje znalazłam w poście Ivonki Semczuk na grupie CHLEB, BUŁECZKI - sami pieczemy. Składniki: 750 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 g drożdży suszonych 1/2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki (500 ml) ciepłej wody + garnek

W kuchni bez szafek
Truskawkowy dżem z białą czekoladą 131

Warto do domowej spiżarni przygotować kilka słoiczków pysznego dżemu truskawkowego. Potem w zimie odkręcamy taki słoiczek i mamy do naleśników czy domowej świeżej bułeczki. Swój dżem wzbogaciłam białą czekoladą. Wyszedł słodki, ale pyszny. Otworzyłam już pierwszy słoiczek, tak na spróbowanie. Dżem jest bardzo gęsty i z wyczuwalną nutką białej czekolady. Zróbcie koniecznie taki dżem :) Pysznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy

Izabelawkuchni
Bajgle pełnoziarniste. 151

pieczone w postaci bochenków z długim procesem fermentacji. Takie, jakich nigdzie nie kupisz.  To kompendium wiedzy o zakwasie, przepisy na zakwas, przepisy na wiele rodzajów bułeczek, bagietek i wiele wiele innych! Ta pozycja to chyba obowiązkowa lektura dla miłośników wypieków

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki 134

łyżki jagód i przykrywam drugą połową ciasta. Tam, gdzie powstały jagodowe górki, wykrawam koła szklanką lub kubkiem (Zdjęcia pomocnicze na samym końcu ). Boki dokładnie sklejam i bułeczkę lekko ściskam po bokach, żeby uformować kształt jaja. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję jagodzianki roztrzepanym jajkiem

Słodki sentyment
Zupa z młodej kapusty z klopsikami 94

które zdobyły ich podniebienia, jedną z nich jest właśnie ta. Pewnie dlatego, że jest dość gęsta, a przez to sycąca i zawsze serwowana przeze mnie z domowymi, ciepłymi bułeczkami składniki na około 3-4 osoby: klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej cielęce. Może też być jakiekolwiek inne. 0,5 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki bulionu cielęcego (może być

Ogrodnik w podróży
Dyniowe bułeczki z serem 141

Najlepsze bułeczki z serem. Składniki: Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 25 g rozpuszczonego masła Farsz: 200 g twarogu, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, skórka otarta z pomarańczy WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki

słodki bratek
Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 137

rośnie, płuczę na sitku jagody i odsączam na papierze. Dodaję cukier, jeśli owoce są mało słodkie oraz mąkę ziemniaczaną, która daje kleistości owocom, dzięki czemu łatwiej zamknąć je w bułeczkach. Ciasto wyrośnie i praktycznie potroi swoją objętość. Szykuję dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.  Dzielę ciasto najpierw na dwie części, potem każdą na około 15 placuszków, które spłaszczam

I tu będę miała takie te