Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić
Moje domowe kucharzeniebułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa. Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą Składniki (na 4 porcje): karmelizowana czerwona cebula: 0,5 kg czerwonej cebuli oliwa 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwawytrawnych. Wypieki z takiego ciasta wychodzą na prawdę pyszne! Ciasto jest puszyste, bardzo smaczne, mięciutkie, ładnie się zapieka, rośnie bardzo prędko i jest proste w przygotowaniu! Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego! Przepisy z użyciem tego ciasta: Kulebiak z kapustą i grzybami Bułeczki
Kuchnia ŁukaszaPrzepis autorski (mój). Jestem baaardzo zadowolona z tych muffinków, ponieważ powstały przypadkowo i były jedną wielką improwizacją. Wyszły takie pyszne, że ostatnio piekę je co drugi
Di gotujeJak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że
Kuchnia w czekoladziewytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie
mojewypiekiinietylkoprzygotować wytrawne muffiny, ale jako, że nas bardziej ciągnie ku słodkościom zdecydowałam się na drożdżówki, bo także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis
My simple kitchenNo więc tak: wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od: no więc, ale tak mi tu pasuje, to jest zarąbiasty chleb dla wszystkich: dla bezglutenowców, wegan
Moje Małe CzarowanieDzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze
Rozpustne gotowanieTe brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy , że nie mogłam im sie oprzeć. Upiekłam
Walijskie PichcenieCieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK dostęp do pachnących lasem polskich jagód :)) To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki
Walijskie PichcenieOd czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych
Walijskie Pichcenieupieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet i posmarowanej wyłącznie masłem. To coś pomiędzy bułką a ciastkiem. Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty . Polecam! Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru szczypta soli(...)rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 duże jajko 4 łyżeczki miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki jogurtu naturalnego do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, miękkie masło i śmietanę 18%, krótko wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść rękami
Nastoletnie WypiekaniePonieważ jest to jedno z moich ulubionych letnich dań z dzieciństwa. Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym. Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście(...)przygotowuje się w 5 minut, jednak nijak mają się one do tych robionych własnoręcznie. Podawać można je zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam
Poranek na słodkowyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z farszem sycylijskim oraz o smaku pizzy. Nie spotkałam się jeszcze z taką opcją w innych, trójmiejskich pączkarniach(...)śmietaną i świeżymi owocami . Do tego filiżanka białej kawy . Torcik pączkowy mnie zachwycił! Co za oryginalny pomysł na pączka! Okazał się pieczony, NIE smażony , czyli zdeczko lżejszy dla żołądka. Bułeczka mięciutka, lekko słodka w smaku, posypana cukrem perlistym. Do tego mnóstwo owoców skąpanych w dwukolorowej bitej śmietanie . Mniam, boskie to było! :) Kawa dobra . Nie twierdzę, że był to jakiś majstersztyk
Grunt to przepis!