chowamy do portfela luski z karpia.Niemcy natomiast w Nowy Rok przygotowuja potrawy z jarmuzu,jedzenie ktorego ma zapewnic dostatek na caly nadchodzacy rok. Jarmuz wywodzi sie z kapustnych,jak brokuly,rukiew czy brukselka.Jest prawdziwym krolem wsrod kapustnych. JARMUZ uwazany jest za najzdrowsze warzywo na swiecie. To prawdziwa kopalnia wartosci odzywczych.Znajdziesz tu:blonnik,wapn,potas,zelazo ,fosfor,mangan,chlor,miedz,beta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja degeneracji plamki zoltej,sa rowniez antyoksydantami..Do dobrych zrodel tych skladnikow zaliczamy:jarmuz,szpinak,brukiew i brokuly. kwercetyna- zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem
Z butelką mleczka w tleprzecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". D obrze się komponuje również z: -masłem i przeciśniętym czosnkiem, -drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką, -świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu. Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera
Codzienna kuchnia niecodziennaTylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę
Kuchnia Danusiprzepisu: Przygotowując kuskus warto stale mieszać go widelcem, co zapobiega sklajaniu i zbrylaniu się kaszy. Użyta cebula może być w jednym kolorze. Warzywa można zastąpić innymi np. kukurydzą, brokułem, marchewką. Przyprawy również można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi
Gospodyni Miejskapasji...?" Zapraszam do stołu. Składniki: 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukinii kilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek
pieprzny smaczeksosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą
More food, love and dreamsTEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX: Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw: brokuł, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, marchew, kukurydza. Wszystkie warzywa po upieczeniu pozostają jędrne nie rozpadają się,z wielką przyjemnością sięgają po nie również dzieciaki. Dużym plusem jest dodatkowy zestaw włoskich przypraw
Z Majeczką w kuchniUdka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki
Z Majeczką w kuchnibabcinego sposobu na kaszę (i ryż) czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając
Walijskie Pichcenieróżyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe
Walijskie Pichcenieprzypaliła. Gdy zbrązowieje zdejmujemy z ognia. Kalafior równomiernie polewamy przesmażoną na maśle bułką. Możemy posypać na przykład koperkiem. Niestety nie miałam go w lodówce, dlatego do ozdoby wykorzystałam kiełki brokułu :) Kalafior z bułką tartą możemy jeść jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Smacznego
Taste Of My Dayżółta papryczka i sosu czosnkowego. Uwielbiam sałatki, w której wykorzystuje się panierowanego lub grillowanego kurczaka: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem Sałatka z kurczakiem i brokułem Ta sałatka z kurczakiem i kalafiorem jest pyszna i może być hitem domowej imprezy. SKŁADNIKI: 2 ćwiartki z kurczaka, 1/2 szt kalafiora 1 łyżeczka kurkumy do gotowania kalafiora 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd moich urodzin minęło trochę czasu. Jednak dopiero niedawno wróciłam na dobre do blogosfery i dopracowałam tego posta. Robienie tarty było przewidziane jako jeden element przyjęcia
Moje Pyszne Siódme Niebo