czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Na dużej patelni albo woku mocno rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną pierś indyka. Podsmażyć do zbrązowienia, dodać imbir, czosnek i cebulę. Po minucie dodać marchewkę, brokuły, odciśnięte grzyby mun i paprykę. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odsunąć
Pieguskowa Kuchniam.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką do góry – przechowywane szypułką(...)folię aluminiową i schować do szuflady lodówki. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet ponad dwa tygodnie. Podobnie możemy owinąć brokuła – musimy uprzednio rozdzielić go na różyczki. Brokuł, kalafior i szparagi dobrze przechowują się też jak cięte kwiaty – wystarczy zanurzyć ich końcówki w naczyniu z wodą i przechowywać pionowo – najlepiej w lodówce. Dodatkowo można je nakryć foliowym workiem
Poezja smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: brokuł 500 g fileta z indyka ser feta puszka kukurydzy kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. W garnku(...)zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić brokuł, gotować 7 minut, odcedzić, wystudzić. Mięso oczyścić, umyć, pokroić w niewielką kostkę, posolić, popieprzyć. Wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć na rumiano, wystudzić. Do zimnych składników dodać kukurydzę, posiekany szczypiorek, pokrojony w niewielką kostkę ser feta oraz śmietanę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitaki upalny dzień ciepły obiad można zastąpić sałatką. Składniki: 1 brokuł 2 duże pomidory 2-3 ogórki gruntowe ser typu feta garść dowolnych oliwek Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 zmiażdżone ząbki czosnku odrobina ziół prowansalskich sól, pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Ogórki obrać, pokroić
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 puszki kukurydzy • 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety • 2 ząbki czosnku • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka majonezu • sól PRZYGOTOWANIE: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, sprasowany czosnek dodajemy do jogurtu i mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy solą. Do miski lub na talerz układamy warstwami kukurydzę, pokrojony w kostkę ser i brokuł
KUCHNIA POLSKABrokuł, jajka, sos czosnkowy do tego pyszny letni pomidor to jak dla mnie pyszne połączenie. Sałatka ładnie prezentuje się podana w szklanym przeźroczystym naczyniu i układana warstwami. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory malinowe 3 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku do smaku sól morska Przygotowanie: Brokuł podzielić
Ala piecze i gotujecodziennie:). Postanowiłam zapiec je z moimi ulubionymi kurkami i z dodatkiem ziół. Wyszło pyszne letnie dani e :) Składniki: 10 małych młodych ziemniaków 30 gr kurek 1/2 brokułu 1 średnia cebula 2 łyżki oleju kokosowego garść koperku garść rozmarynu garść oregano oliwa z oliwek płatki drożdżowe sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze(...)ebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy kurki, które przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż zmiękną. Do naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowane na półtwardo zieniaki, brokuł i podsmażone kurki. Całość posypujemy świeżymi ziołami: rozmaryn, oregano, pieprz, sól i koperek oraz polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez 30 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy
Łycha smakówsię ze słodkim ciastem. Ja jednak postanowiłam przygotować babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:) Składniki - 125 gram mąki kukurydzianej - 1 jajko - 1 łyżeczka soli morskiej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - około(...)mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut. Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów wędzonego boczku - kilka plastrów sera mozarella Brokuł gotujemy we wodzie. Następnie przyprawiamy solą i blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzch
Health-Fit-LifeWarzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół znudzi, na jego(...)selera - że będzie bardziej wytrawny. Przypalona na czarno, na prawdziwym ogniu, cebula zdziała cuda! Doda prawdziwie babcinego aromatu." SKŁADNIKI: marchewka pietruszka korzeń selera por seler naciowy kapusta włoska / brukselka / brokuł natka pietruszki, koperek lubczyk sól i pieprz kolorowy ziele angielskie i liść laurowy oliwa lub sklarowane masło SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Proporcje warzyw dobieramy według gustu i ilości wody
wege i kropkaSałatka z brokułem i fetą w różnych kombinacjach dość długo krąży już po blogosferze kulinarnej i wcale się temu nie dziwię, bo nie dosyć że jest pyszna to jeszcze robi się ją bardzo szybko. Ja przygotowałam sałatkę na kolację, ale równie dobrze można ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł(...)opakowania sera feta duża garść pestek słonecznika Sos: ok. 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka majonezu łyżeczka musztardy Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzić i zostawić do zupełnego ostudzenia. Do niedużej miseczki przelać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, musztardę
Simply Foodjarmużu, różnią się one między sobą kolorem liści oraz smakiem. Jarmuż jest nie tylko smaczny, ale zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne . Wraz z brokułem jest uważany za najzdrowsze zielone warzywo. Jego jedzenie spowoduje spadek złego cholesterolu, ale przede wszystkim spadek ryzyka zachorowania na nowotwory. Jest doskonałym źródłem fitoskładników takich(...)ogromne ilości sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz
Kulinarne przygody Gatitykaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu ) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right
Kulinarne Przebojespowalniając starzenie się skóry. Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem. Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały
Kulinarne przygody GatityKurczak i brokuły gotowane w mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, limonki i kminu rzymskiego. Jeśli lubicie ostre dania, dodajcie nieco więcej chilli. Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać 1/2 łyżeczki soli
Bullioriso, ok. 1 l bulionu, 1 łyżka masła, pęczek świeżej pietruszki, kilka liści świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony, ser żółty, twardy. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, które odcinamy i dzielimy na małe kawałeczki, odkładamy. Łodygi, zaś kroimy w mniejsze kawałki, kostkę lub plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy(...)cebulę, dodajemy pokrojone łodygi kalafiora i brokułu, podsmażamy. Bulion stawiamy na ogniu, podgrzewamy i utrzymujemy wysoką temp., ma być gorący. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż, ciągle mieszamy , aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar
Moniki Smakołyki