Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę
Weganka gotujeSkładniki: makaron: świerki, rurki lub jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (1/2 kg) pieczarki (5 dużych) czosnek (1 ząbek) kapusta włoska (1 duży liść) brokuł (kilka różyczek) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) świeży imbir sól pieprz anyż kurkuma woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy
Weganka gotujejestem fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajli:) Ciągle szukam nowych połączeń i smaków. Dzisiaj proponuję Wam prawdziwą bombę witaminową: smoothie z dodatkiem brokuła i oleju lnianego zimnotłoczonego. Brokuł bogaty jest w żelazo, a żeby ułatwić jego wchłanianie potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy w pomarańczy i kiwi. Olej lniany charakteryzuje się natomiast wysoką zawartością wielonienasyconych tłuszczów, a także kwasów tłuszczowych
Moja Galeria Smakustrony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne. Od techniki dużo ciekawsze jest jednak to, z czym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy
Kulinarna PokusaZnudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK . Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji zapraszamy Was na naszą kolejną odsłonę dania z makaronem w roli głównej Smaczny, syty i kolorowy Składniki: - 150 g makaronu Rigatoni (Barilla) - 280 g dyni - 90 g brokułów - 4 suszone pomidory - garść szpinaku - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie (1/4 szklanki) - 50 g sera gorgonzola - 2 łyżki masła - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 1 szklanka wody Porcja
Kuchenne Wariacjetofu. Poprzednia TUTAJ . Nie wiem która lepsza...Obie równie dobre! :) W tej wersji tofu smakuje na prawdę obłędnie! Chrupiąca, orzechowa panierka jest pyszna. CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM przepis autorski // 1-2 porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody
chili & sugarskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła. składniki na sos beszamelowy: 100 g masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzenianasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso
Taste Of My Dayskłada się więc z tagliatelle, kurczaka i brokuła ;) Składniki: (wystarczające na 4 porcje) 400 g makaronu tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka jeden, nie za duży brokuł 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% dwie łyżki masła cztery ząbki czosnku ser Grana Padano zioła prowansalskie sól pieprz
Taste Therapyśmietanową z dodatkiem żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa i pysznie smakuje. Post Tarta z brokułami i szynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę. Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera bałkańskiego 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych rukola ( ilość wedle
kolorowotorcikowoIdealny jako lekka przekąska pomiędzy śniadaniem, a obiadem. Krem z brokuła to świetny przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Składniki: 1 duży brokuł 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego (bądź rosołu) sól, pieprz groszek ptysiowy Brokuła umyć, pociąć na różyczki i usunąć twarde fragmenty, Do gotującego się wywaru dodać różyczki z brokuła
Ugotowaćbyć dosyć wyrazista, ponieważ zostanie wchłonięta przez ryż i warzywa, których wcześniej nie doprawiamy. Suchy ryż wypłukać i odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż. Następnie na to ułożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz słodką paprykę. Przygotowane kawałki mięsa ułożyć na samym wierzchu. Całość zalać gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady
Ugotować